El Periódico de L'Hospitalet
Després d’anys de lluita veïnal
Finalitzen els treballs de consolidació i restauració del mur nord del Castell de Bellvís de l’Hospitalet
La intervenció arqueològica començarà a finals del 2022 i la restauració arquitectònica a finals del 2023
El Castell de Bellvís acollirà el Centre d’Interpretació de l’Època Medieval a l’Hospitalet i un mirador
Després d’anys de lluita veïnal, la rehabilitació del Castell de Bellvís de l’Hospitalet de Llobregat, al barri de la Torrassa, ha començat a ser una realitat amb l’acabament dels treballs de consolidació, restauració i arranjament del mur nord de l’edifici, com a pas previ als projectes d’intervenció arqueològica i arquitectònica. Des de l’Ajuntament de l’Hospitalet expliquen que els primers treballs han tingut una durada de dos mesos i han seguit el criteri de mínima intervenció i màxim respecte.
Així, la intervenció en el mur nord ha consistit bàsicament en la neteja i consolidació dels paraments amb l’objectiu específic de posar al descobert, per a la seva apreciació, les diferents parts històriques i els elements constructius especials que presenta aquesta construcció.
L’actuació ha sigut realitzada per una prestigiosa empresa especialitzada en la conservació del patrimoni, Gamarra & García –de la qual són responsables María José García Mulero, llicenciada en Història Antiga i Arqueologia, i Agustín Gamarra, llicenciat en Belles Arts i especialista en restauració–, que compta entre les seves intervencions amb el manteniment del conjunt arqueològic del segle XVIII del centre del Born, la consolidació d’elements ornamentals de la sala Hipòstila del parc Güell i diversos treballs als emplaçaments romans de Badalona i Tona.
Segons els responsables dels treballs, «no es tracta d’ocultar les alteracions que al llarg de la història ha experimentat l’estructura original, com podria ser l’obertura de portes i finestres o els forats de bigues de posteriors remodelacions, sinó dignificar aquestes ‘ferides’ perquè no destorbin la visualització dels diferents aparells històrics que conserva i llueix aquesta façana patrimonial». «Ara s’ha posat en relleu el castell medieval i es pot veure l’aspecte que tenia en els segles XIII i XIV», afegeixen.
Tres projectes de rehabilitació
L’Ajuntament de l’Hospitalet ha encarregat tres projectes per a la rehabilitació del Castell de Bellvís i la seva adequació com a Centre d’Interpretació de l’Època Medieval a la ciutat. La proposta d’intervenció també inclou recuperar l’espai que envolta la fortificació com a mirador de la ciutat i rememorar així la seva antiga funció de torre de vigilància, des d’on es controlaven els camps que ocupaven la muntanya, la Via Augusta i el delta del Llobregat.
Paral·lelament a les obres de restauració del mur nord que han finalitzat ara, s’està portant a terme un treball d’investigació de la línia de propietat de l’edifici per valorar en rigor la definició històrica dels paraments. També s’està treballant en el projecte d’intervenció arqueològica que inclourà les estructures arquitectòniques i l’excavació en extensió del solar i del subsol, com a base documental teòrica i gràfica per portar a terme la posterior actuació amb el projecte de restauració arquitectònica de l’edifici. La previsió és que la intervenció arqueològica comenci a finals del 2022 i la restauració arquitectònica a finals del 2023.
Per a la recuperació de l’edifici com a Centre d’Interpretació de l’Època Medieval de l’Hospitalet, l’Ajuntament explica amb el finançament de 850.000 euros per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, amb càrrec al programa de l’1,5% cultural, creat per garantir la conservació i promoure l’enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic. Aquesta partida ja està consignada en els pressupostos generals de l’Estat per a 2022 i l’ajuntament aportarà la mateixa quantitat.
Bé cultural d’interès nacional
Les restes del Castell de Bellvís es van descobrir l’any 2007 durant la realització dels treballs previs per a la rehabilitació de la Casa de la Torrassa, antiga masia situada a la ronda de la Torrassa. Els estudis històrics realitzats posteriorment van documentar l’existència d’un gran edifici medieval de planta rectangular, construït en un moment no posterior al segle XII.
El Castell de Bellvís està declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN) i inclòs dins del pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic de l’Hospitalet (PEPPA).
Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista