El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Orgull LGTBI

Per què l’Hospitalet ha celebrat el primer ‘Pride’ de la seva història aquest 2022

  • Prop de 250 persones de totes les edats van participar en alguna de les activitats programades per les entitats LGTBI del municipi

  • Associacions LGTBI expliquen que és un moment en què els discursos d’odi i les agressions al col·lectiu no deixen de créixer

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

El parc de la Marquesa de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), al barri de Collblanc, va acollir aquest 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull i l’Alliberament LGTBI+, la celebració del primer ‘Pride’ de la història de la ciutat.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

A la jornada festiva i reivindicativa es van acostar al voltant de 250 persones de totes les edats, des de nens fins avis, per participar en alguna de les activitats programades per les entitats LGTBI+ del municipi –L’Horgull, Alise i Les Bruixes–.

Notícies relacionades

«Portem molts anys com a ciutat treballant per garantir els drets de les persones LGTBI, també commemorant el Dia contra l’LGTBI-fòbia i el Dia de l’Orgull, i estem orgulloses com a ciutat del camí recorregut, per això aquest any volíem anar un pas més enllà, conjuntament amb les entitats LGTBI de la ciutat», assenyalen des de l’ajuntament.

 Visibilització del col·lectiu LGTBI

«Hem considerat necessari que el Dia de l’Orgull a l’Hospitalet fos més visible que mai», resumeix amb aquesta frase Laura García, regidora d’Igualtat i LGTBI de l’Hospitalet, el perquè que la segona ciutat de Catalunya impulsés el seu primer ‘Pride’. Tant des de les entitats LGTBI+ de la ciutat com des del consistori, expliquen que no només la ciutat, sinó la societat en general, es troba en un moment en què els discursos d’odi i les agressions al col·lectiu LGTBI no deixen de créixer. «El Dia internacional de l’Orgull LGTBI+ es configura com una data per sortir al carrer no només a celebrar, sinó a denunciar que per desgràcia les discriminacions cap al nostre col·lectiu encara formen part del nostre dia a dia», deia el manifest de les entitats del municipi llegit durant ‘Pride’, aquest 28 de juny.

Cinc incidències per discriminació el 2021

Segons dades de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), el 2021, l’Hospitalet de Llobregat va registrar cinc incidències en l’àmbit de discriminacions LGTBI+. L’any passat, la ciutat de Catalunya que va registrar més incidències va ser Barcelona, amb 118. A la capital catalana la segueixen tres de les grans ciutats de la regió metropolitana: Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell, amb sis incidències cada una. Seguidament, hi ha l’Hospitalet de Llobregat i Ripollet, amb cinc incidències.

Tanmateix, des de les entitats del col·lectiu apunten que molta gent no arriba a denunciar, per la qual cosa hi ha «moltes més agressions de les que es comptabilitzen». En el que portem del 2022, l’OCH ha registrat tres incidències per discriminació LGTBI+ a l’Hospitalet.

Amenaces i assetjament

Entre les incidències recollides per l’Observatori Contra l’Homofòbia a l’Hospitalet el 2021 hi ha situacions d’assetjament, agressions verbals i amenaces de mort. En concret, aquestes van ser les denúncies rebudes: burles a un treballador gai de TMB a la feina; agressió verbal i amenaces a un jove gai en un bar; amenaces de mort escrites a un home gai a la via pública; assetjament d’un home gai en l’àmbit laboral; agressió verbal i escopinada a una dona lesbiana a la via pública.

Retirada d’una bandera irisada a les festes de Pubilla Cases

Malgrat que el ‘Pride’ es va poder celebrar amb total normalitat al parc de la Marquesa, la jornada va arribar precedida de polèmica per la retirada d’una bandera irisada durant una actuació a les festes del barri de Pubilla Cases. Segons exposen des de l’entitat pels drets LGTBI+ L’Horgull, la regidora dels districtes IV i V, Lola Ramos, «va exigir la retirada de la bandera LGTBI+» de l’escenari de la festa major de Pubilla Cases «al·legant que s’havien rebut queixes». Així, per aquesta raó han presentat una denúncia davant la Síndica de Greuges al considerar «que una regidora no pot contribuir a la vulneració de drets i llibertats fonamentals».

Falta d’espais per al col·lectiu


Una de les grans deficiències que encara té la ciutat, tal com assenyalen entitats i veïns del col·lectiu i des de l’ajuntament, és la falta d’espais propis per a les persones LGTBI+ de l’Hospitalet. «Falten més activitats i locals per al col·lectiu. Hauria d’estar més visibilitzat, sembla que només ho estigui l’Eixample de Barcelona i que aquí la gent té més por», exposava en el ‘Pride’ la Nuria, veïna de la ciutat i integrant del col·lectiu LGTBI+.

Des del govern municipal reconeixen que un dels principals reptes de la ciutat és també la construcció d’un espai de referència físic a la ciutat per al col·lectiu LGTBI+. «Aquest espai ens servirà també per tenir una conscienciació més gran, visibilització i reivindicació, i ens ajudarà amb els reptes generals que tenim com a societat, no només a l’Hospitalet, d’acabar amb els discursos d’odi i avançar en la concepció general de respecte i llibertat de totes les persones», explica la regidora Laura García.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet