El Periódico de L'Hospitalet
A l’Hospitalet
Julia Portal: el repte de presidir el barri més dens d’Europa amb 22 anys
A cavall d’un postgrau d’Economia Social i Solidària i la seva feina a Ikea, Portal ajuda en tot el que pot als seus veïns del barri de la Florida
Els objectius actuals de l’associació passen per aconseguir una representació juvenil més gran i integrar les ètnies i cultures que conviuen al barri
El barri de la Florida de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) sorprèn per ser el més dens d’Europa, amb gairebé 78.000 habitants per quilòmetre quadrat, però també perquè la seva associació de veïns està presidida per una jove de només 22 anys, Julia Portal, que lluita contra la pobresa estructural dels seus veïns, que cada dia pateixen entre dos i tres desnonaments. A cavall de les classes d’un postgrau d’Economia Social i Solidària i la seva jornada laboral a Ikea, Portal, que es mou amb patinet elèctric, ajuda en tot el que pot als seus veïns del popular barri hospitalenc des del seu càrrec de presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri (AViV) de la Florida.
En declaracions a Efe, la jove presidenta veïnal confessa que les seves inquietuds socials provenen dels seus pares, que des del 2006 participen en la cooperativa de pensament crític LaFundició. «De petita, anava a les reunions de la cooperativa amb els meus pares, i suposo que aquí neix la meva sensibilitat social», explica la jove, que fins a l’arribada de la pandèmia mai havia participat en cap moviment veïnal de la Florida, on els seus 47.000 veïns es reparteixen els 0,8 quilòmetres quadrats que ocupa el barri.
Va ser durant la pandèmia de la covid-19 quan va decidir ajudar les persones grans o amb mobilitat reduïda del barri per portar-los caixes de menjar que recollien a l’entrada dels supermercats del barri amb les donacions dels veïns. «L’any següent d’implicar-me en aquesta xarxa de suport, una sèrie de veïns em van proposar assumir el càrrec de presidenta de l’AViV de la Florida, que en llavors s’estava plantejant quina direcció prendre», recorda Portal, «molt satisfeta» amb el seu primer any al capdavant de l’entitat. La seva resposta va ser una mica com: «Bé, és clar, ¿per què no?», recorda entre rialles la jove, que d’aquesta manera va assumir una responsabilitat impròpia per algú de la seva edat.
De tota manera, l’associació, que organitza les seves reunions quinzenalment al local Pomezia –en honor a una escola d’aquest poble italià que a finals dels 50 va lluitar per l’alfabetització del poble gitano–, destaca per la seva horitzontalitat, és a dir, que totes les persones implicades tenen la mateixa capacitat de decisió.
Des de l’arribada de Portal, les principals accions de l’associació són orientar per obtenir la residència a veïns que arriben a Espanya en situació irregular, impartir classes de castellà, fer reforç escolar per als més petits i, sobretot, l’assessoria legal en casos de desnonament, que són freqüents al barri, entre dos i tres al dia de mitjana. «L’associacionisme és la nostra manera d’autogestionar-nos, de créixer gràcies al teixit veïnal i de reclamar el nostre dret a decidir com volem que sigui el nostre barri», insisteix la presidenta de l’AViV de la Florida.
Pobresa estructural
Des de la creació dels alts edificis de l’època del ‘desarrollismo’ –coneguts com a ‘barraquisme vertical’– als anys 50, on es van allotjar molts dels residents de les barraques del Somorrostro de Barcelona, a la Florida s’ha perpetuat una pobresa estructural traduïda en problemes sobretot de vivenda, educació i sanitat, segons Portal. Aquestes carències, denuncia la jove, «es maquillen» amb enormes pintades d’una gran varietat cromàtica als alts edificis que vertebren el barri i que criden l’atenció dels visitants, tot i que entre els veïns s’estén la creença que «és una estratègia de l’ajuntament per tapar la pobresa que hi ha a la Florida».
Els objectius actuals de l’associació passen per aconseguir més representació juvenil i integrar les diferents ètnies i cultures que conviuen al barri, de manera que, almenys, hi hagi un representant de cada una «perquè tothom es trobi representat dins l’associació».
Notícies relacionades«Per ara, la vicepresidenta és una jove marroquina i comptem amb un pare i una filla que representen la comunitat gitana, tot i que encara ens queda feina per fer», afirma la futura economista, que quan porti quatre anys com a presidenta assegura que buscarà un relleu per fomentar la rotació de rols.
Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034