El Periódico de L'Hospitalet
Inversió de 50 milions
El Servei d’Emergències Mèdiques estrenarà seu a l’Hospitalet el 2024
Amb 22.500 metres quadrats, s’aixecarà junt amb l’Institut Català d’Oncologia i formarà part del futur conglomerat biotecnològic de la Gran Via
L’edifici ha de permetre resoldre el que s’ha definit com a «dèficit històric» d’espai d’una de les infraestructures sanitàries clau del país
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) estrenarà nova seu corporativa en el segon semestre del 2024 a l’Hospitalet de Llobregat. La instal·lació es començarà a construir l’any vinent, tindrà un cost de 50 milions d’euros i es finançarà amb fons europeus REACT-EU.
Amb 22.500 metres quadrats, s’aixecarà junt amb l’Institut Català d’Oncologia i formarà part del futur conglomerat de biotecnologia i tecnologies de la salut de la Gran Via, acollint fins a 700 professionals. L’edifici integrarà grans sales d’emergència de la Central de Coordinació Sanitària (CECOS), una base operativa, un centre logístic d’abast territorial i un espai de formació polivalent, així com tots els serveis administratius i funcionals del SEM, entre els quals el 061 i part del 112.
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presentat l’avantprojecte del futur equipament aquest dimecres amb un acte a la seu de l’Institut Català d’Oncologia, al qual també ha assistit l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, el gerent del SEM, Jaume Estany, cap de la divisió d’inversions i patrimoni del Servei Català de la Salut, Martí Ballart, i l’arquitecte Lluís Moran, entre d’altres.
«Aquest és un gran edifici alineat amb la Gran Via, un contenidor de funcions», ha detallat Moran, que assenyala que l’avantprojecte preveu un balcó que mirarà precisament a la Gran Via, amb diferents altures que s’acabaran de perfilar en el projecte. L’obra preveu un corredor verd que connectarà amb l’Hospital Duran i Reynals i que enllaçarà amb l’Institut Català d’Oncologia.
L’edifici ha de permetre resoldre el que s’ha definit com a «dèficit històric» d’espai d’una de les infraestructures sanitàries clau del país. De la mateixa manera, es preveu centralitzar els diferents serveis i els seus professionals, actualment distribuïts en diferents espais corporatius, amb zones delimitades amb què es vol aportar confort als treballadors.
La seva ubicació és, segons ha afegit l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, «privilegiada», ja que es troba en un punt de connexió entre la ciutat i Barcelona, però també al cor del projecte del conglomerat biomèdic de la Gran Via. «És un pas important en el projecte que portem anys treballant», ha assenyalat, apuntant que s’afegeix a altres projectes, empreses i institucions que tenen iniciatives a la zona.
Inversió amb aportacions europees
Per portar a terme aquestes obres, el Servei Català de la Salut ha posat en marxa una licitació amb l’objectiu d’iniciar les obres a principis del 2023 i fer els primers trasllats de professionals el 2024. La infraestructura, de titularitat pública, serà finançada amb els fons europeus REACT-UE, assignats per ajudar els territoris a reforçar l’Estat del Benestar, blindar els serveis públics i reactivar l’economia, en el marc dels fons Next Generation EU per pal·liar els danys econòmics i socials causat per la pandèmia de la covid-19.
En aquest sentit, Argimon ha destacat que es preveu destinar 50 milions d’euros de l’aportació dels fons europeus al projecte. La xifra s’eleva als 60 milions amb la dotació de l’equipament necessari per al correcte funcionament del sistema.
El projecte preveu integrar criteris de funcionalitat i sostenibilitat, alhora que garantir el funcionament de les instal·lacions les 24 hores del dia de manera ininterrompuda i sense talls de cap tipus, ja siguin energètics o en matèria de telecomunicacions. En aquest sentit, i per minimitzar el consum energètic i l’empremta de carboni de l’edifici, s’incorporaran estratègies en l’arquitectura de l’espai i altres com la instal·lació de plaques fotovoltaiques i de gestió eficient.
Notícies relacionadesDe la mateixa manera, l’edifici també ha de ser capaç de respondre a necessitats puntuals o estructurals de creixement del servei, una situació com la viscuda en els últims anys per l’impacte de la pandèmia.
Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034