El Periódico de L'Hospitalet
Al barri de Sant Josep
L’ocupació d’una fàbrica històrica revifa la lluita per la falta d’equipaments a l’Hospitalet
L’ajuntament cedirà l’espai a Renfe perquè hi faci un centre de formació, fet que ha aixecat crítiques de veïns i oposició
Un gran logo anarquista de color blanc rep els veïns que truquen a la porta –ara pintada tota de negre– de l’antiga fàbrica Albert Germans de l’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès), un monumental edifici amb façana de maó que s’ha erigit com a nou estendard per la lluita per més espais públics al barri de Sant Josep, on s’ubica l’equipament.
Un grup de persones va ocupar l’immoble a mitjans d’agost d’aquest mateix any amb l’objectiu de transformar-lo en un «espai col·lectiu obert al barri i a la ciutat» i un lloc on fer tallers, activitats culturals o un hort urbà, entre d’altres. Així, van batejar el lloc com a Nabat 3.
La fàbrica Albert Germans, obra dels arquitectes Ramon i Antoni Puig i Giralt, és un edifici catalogat com a bé cultural d’interès local que va ser construït a partir del 1926, inaugurat el març del 1928 i que durant dècades va ser seu d’una indústria tèxtil. El 2007 va cessar l’activitat i l’abril del 2013 va passar a ser de titularitat municipal, com a cessió gratuïta en virtut del projecte de reparcel·lació de l’àmbit.
Per la seva banda, l’ajuntament ja ha iniciat el procediment legal i judicial per desallotjar el col·lectiu que conforma Nabat 3. «Si bé no tenim una data concreta, confiem que sigui al més aviat possible», comenten des del consistori.
Suport veïnal a l’espai
«Estem a favor de la liberalització de l’espai, que estava totalment abandonat», explica Dina Sancho, membre de la plataforma Stop Massificació Cosme Toda i veïna de Sant Josep. «És la mateixa situació que amb Cosme Toda [també ubicada al barri de Sant Josep de l’Hospitalet]. Són fàbriques molt antigues i amb alt valor patrimonial, però sense projectes concrets de l’ajuntament», assenyala Sancho.
«Al barri de Sant Josep hi falten equipaments: un casal de gent gran, una escola bressol, places a les escoles i instituts del barri, i no tenim ni centre cívic ni mercat», resumeix Sancho. «No diem a què s’ha de destinar o no l’espai», apunta l’activista de Stop Massificació Cosme Toda, que, amb tot, diu que troba «molt significatiu» que l’ajuntament «no tingui projectes per als veïns».
Francisco Artero, president de l’Associació de Veïns de Sant Josep, comparteix les crítiques cap al consistori i remarca també com la fàbrica ha estat sense ús durant «molts anys» i que «només s’han fet anuncis de projectes», però que aquests no s’han arribat a materialitzar. «No tenim res en contra de la gent que hi ha. Per ara, no fan escàndols ni res», afegeix Artero.
Al llarg dels últims 15 anys s’han postulat diversos usos per a l’espai que ocupa l’antiga fàbrica: el Museu Nacional del Còmic, un centre de formació per a programadors de videojocs o cedir-la a la Universitat de Barcelona per instal·lar-hi una universitat privada, però cap d’aquests ha fructificat. Fonts municipals comenten que, en aquests casos, «les negociacions no van acabar de quallar».
En aquest temps, continuen, «l’ajuntament ha mantingut contacte i negociacions amb diferents agents perquè aquest edifici emblemàtic pogués tenir un ús que respecti el seu valor patrimonial i que tingui un impacte positiu al barri de Sant Josep i a la ciutat».
Cessió a Renfe
Unes setmanes abans de l’ocupació, la Junta de Govern Local de l’Hospitalet va aprovar inicialment els plecs per a l’atorgament de la concessió demanial del recinte, per un període de 40 anys, a Renfe per desenvolupar un centre de formació i serveis. Segons ha pogut saber aquest diari, aquests plecs van quedar aprovats definitivament aquest dimecres 28 de setembre després que no s’hi presentessin al·legacions. D’aquesta manera, queda pendent la firma de l’acord entre les dues institucions.
Una vegada s’atorgui la concessió, Renfe iniciarà la licitació del contracte per a la redacció dels projectes Bàsic i d’Execució de les obres per a la restauració, rehabilitació integral i implementació d’usos previstos per a l’edifici, cosa que, en total, es tradueix en uns 12 mesos. A partir d’aquest moment, s’haurà de redactar el projecte d’execució –12 mesos des de l’atorgament de la llicència– i licitar i executar-ne les obres, és a dir, uns 42 mesos més.
En un mes les veïnes d Sant Josep han fet més per donar vida a la fàbrica Albert Germans que @LHAjuntament en 20 ANYS..Jardí acondicionat, intercanvi de llibres, mercat de roba sostenible...Però just ara, és quan se'n recorden que l'escola de RENFE és súper important pel barri... pic.twitter.com/AuojCS1z6X
— Stop massificació L'H Cosme Toda (@SMasificacion) 11 de septiembre de 2022
La proposta de l’executiu local no ha sigut ben acollida a les files de l’oposició. Aquest dimarts, des de la secció d’ERC de l’Hospitalet criticaven que «l’única solució que ofereix l’ajuntament per als diferents edificis patrimonials de propietat municipal, després d’anys d’abandonament i degradació, sigui la cessió a tercers per a usos privats».
En la mateixa línia es va expressar Miguel García, portaveu de Ciutadans, en el Ple municipal que va tenir lloc aquest dimecres 28 de setembre: «És una operació a la qual no veiem ni cap ni peus. Sembla una falta absoluta de projecte de ciutat i que, per al govern, l’antiga fàbrica Albert Germans és només un problema per treure’s de sobre». Així, entitats i partits coincideixen a reclamar a l’executiu hospitalenc que destini la fàbrica a allotjar-hi algun dels serveis que falten al barri, com la residència o el mercat.
Per la seva banda, Francesc Belver, primer tinent d’alcalde de l’Hospitalet, va defensar, també en el Ple, que per fer determinats tipus d’equipaments «hem de buscar espais que siguin realment adequats». «Un edifici que està catalogat té moltes limitacions a l’hora de rehabilitar-lo», va insistir el regidor.
Zones verdes i vivendes
Belver va defensar també que l’escola de maquinistes és «una carència evident en aquest país» i que generarà «oportunitats a la gent de la nostra ciutat». Al seu torn, el consistori assevera que el centre de formació «dinamitzarà» la zona on s’ubica la fàbrica gràcies, en gran part, a la zona verda que hi ha a la part posterior de l’edifici, d’uns 1.700 metres quadrats, que «s’adequarà com a espai públic obert al barri i al veïnat».
Dina Sancho, de Stop Massificació Cosme Toda, explica com durant els últims anys el jardí de què dota la fàbrica ha estat tancat i com, durant les últimes setmanes veïns del barri, com ella mateixa, han acudit els diumenges a netejar-lo i adequar-lo per a l’ús comunitari del barri. Així, des de l’entitat, critiquen que, en una de les ciutats amb més densitat de població d’Europa, l’ajuntament, «tan bon punt té un espai disponible, edificació que hi fa».
Notícies relacionadesDe fet, als plecs de la concessió, recentment aprovats, es contempla la possibilitat d’atorgar «permisos per a construcció de vivendes» en un apartat del terreny que ocupa l’immoble, tot i que aquests «s’acordarien amb el concessionari, i durant el temps que durin les obres, les mesures per minimitzar la possible afecció dels espais compartits».
Nou CAP i CUAP a Sant Josep
Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034