El Periódico de L'Hospitalet
Al barri de Sant Josep
Un informe dels comuns de l’Hospitalet assenyala «incompliments» urbanístics a Cosme Toda
El grup municipal reclama a l’ajuntament la paralització immediata de les obres dels gratacels
La portaveu dels comuns assevera que es tracta d’«un ‘pelotazo’ urbanístic de gairebé 30.000 metres quadrats, a expenses de la qualitat»
«Sol·licitem la paralització immediata de les obres del sector Cosme Toda». Així ho ha manifestat Ana González, portaveu del grup municipal de l’Hospitalet En Comú Podem, després de presentar un recurs administratiu a l’Ajuntament de l’Hospitalet (Barcelonès) a l’haver detectat «informació irregular» en la documentació que va possibilitar construir els gratacels de Cosme Toda, al barri de Sant Josep.
Entretots
¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat
Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana
Reclamen la revisió d’ofici de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que el 2008 va permetre que el sòl industrial a l’entorn de l’antiga fàbrica passés a ser residencial per construir prop de 900 vivendes distribuïdes en vuit blocs.
Concretament, el recurs administratiu presentat pels comuns es recolza en un informe pericial, encarregat pel mateix grup i firmat pel pèrit Isidre Santacreu, que assenyala que aquesta modificació del PGM «incompleix» l’article 264 de les normes que regulen les hores de sol mínimes que hauria de rebre una vivenda en el moment més desfavorable de l’any (mes de gener) per a «una adequada intimitat, il·luminació i aïllament». És a dir, que alguns dels pisos no reben prou llum solar.
Les tres regidores de l’Hospitalet En Comú a l’Hospitalet han explicat aquest 15 de novembre les conclusions de l’informe davant els gratacels –ja en avançat estat de construcció– edificats al costat de la nau central de la vella fàbrica de ceràmica Cosme Toda.
«Som conscients que les obres estan molt avançades i que anem una mica tard, però hem volgut ser prudents i actuar quan hem tingut un informe pericial concloent», va remarcar González.
Un ‘pelotazo’ de 30.000 metres quadrats
Segons el text dels comuns, la modificació adoptada per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona de la Generalitat el 2008 es va basar en «informació inexacta», en concret, en un pla que «manipularia les ombres i les hores de sol» que afecten part dels edificis «per generar una aparença de legalitat».
Així, sempre segons l’informe pericial pel grup municipal, les deficiències afectarien 6 dels 8 edificis de Cosme Toda.
Ana González va explicar que, en cas d’haver-se complert la normativa, els edificis de Cosme Toda s’haurien d’haver reduït en «prop d’un 35%, hauria sigut necessari reduir la volumetria i altura i no s’haurien pogut projectar els 82.299 metres quadrats aprovats en l’actualitat».
«Estaríem parlant, per tant, d’un ‘pelotazo’ urbanístic de gairebé 30.000 metres quadrats, a expenses de la qualitat, l’eficiència energètica i la il·luminació de les vivendes,» ha conclòs la portaveu dels comuns.
Via per a un contenciós administratiu
Les regidores de l’Hospitalet En Comú Podem han explicat les conclusions pericials acompanyades de l’advocat Bautista Sotelo, el mateix advocat que va liderar el recurs contenciós administratiu presentat el 2017 contra el PDU Granvia pels comuns, llavors Canviem l’Hospitalet –integrat per ICV-EUiA i Alternativa Pirates– i després del qual el jutge va declarar la nul·litat del pla urbanístic per «vulneració del principi de jerarquia normativa» i per «una falta inesmenable de competència».
Sotelo va explicar que l’Ajuntament «ha d’iniciar un expedient, una revisió» i que, en cas de no fer-ho, en sis mesos es podria iniciar un contenciós administratiu contra l’ajuntament. «Si el tema avança, anirem valorant amb advocats i col·lectius accions i anirem tan lluny com es pugui arribar», va assenyalar la portaveu d’En Comú Podem, que va insistir que, per ara, reclamen la paralització de les obres.
Notícies relacionadesPer la seva banda, des del consistori assenyalen que els tècnics municipals han d’estudiar el recurs i el que denuncia per veure si els comuns «tenen raó o no la tenen». Una vegada es faci aquesta revisió, expliquen fonts municipals, el Govern local es pronunciarà sobre el cas.
Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- SANITAT El cribratge neonatal topa amb la desigualtat territorial
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES Una de cada 10 agressions sexuals a BCN és grupal
- Catalunya El mapa de càmpings inundables s’actualitzarà abans del 2025