El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

A la Florida

La victòria del Marroc davant Espanya des del barri de Morad: «L’Hospitalet ja és nostra»

  • Joves nascuts a Espanya però d’origen marroquí han celebrat la victòria del Marroc després d’hores de patiment: «Són moments inexplicables»

  • Alguns dels joves critiquen que, malgrat haver nascut aquí, només se’ls considera espanyols quan celebren alguna gesta destacable

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

«L’Hospitalet ja és nostra», així ha celebrat amb ironia el Maro, un jove de 20 anys veí del barri de la Florida la victòria del Marroc davant Espanya als vuitens de final. L’afirmació de Maro responia a un vídeo i mems de caràcter racista en els quals afirmaven que el país que guanyés aquesta tarda «es queda amb l’Hospitalet».

En la mateixa línia s’ha expressat Mohamed Anwar, un jove de 18 anys també nascut a la Florida però d’origen marroquí: «Són moments inexplicables. Ara celebrarem amb respecte perquè som a Espanya i, tot i que no ens vulguin, també som espanyols».

Les declaracions del Maro i l’Anwar han arribat en ple colofó de l’afició marroquina després de classificar-se, per primera vegada en la seva història, per a quarts de final del Mundial de futbol de Qatar. Han sigut hores de mossegar-se les ungles i de desesperar-se amb cada ocasió fallada pel Marroc i cada pilota que recuperava Espanya. A mesura que passaven els minuts, els 75 assistents del Restaurant Popular de la Florida han anat convertint el local en un formiguer i els càntics, crits i xiulets han anat augmentant a mesura que veien que el miracle era possible.

Amb el penal marcat per Achraf l’eufòria s’ha traslladat a l’Avinguda Catalunya de l’Hospitalet, on els aficionats de la selecció marroquina han saltat i cantat abans de traslladar la festa a la plaça Catalunya de Barcelona.

Dualitat Espanya-Marroc

«El meu país és el Marroc», va asseverar Morad en la seva entrevista amb Jordi Évole el febrer d’aquest any. Malgrat haver nascut i haver-se criat a Espanya, el raper del barri de la Florida de l’Hospitalet de Llobregat va insistir al periodista que les seves arrels «són d’allà». Aquesta visió de Morad és compartida per molts joves d’origen marroquí establerts a Espanya, que havien arribat a aquest derbi internacional amb el cor dividit entre les dues seleccions o que, directament, havien apostat per la del país de la seva família, el Marroc.

És el cas de Sofiane Benallal, de 18 anys. Benallal viu a Sant Boi, però s’ha desplaçat fins al Restaurant Popular perquè coneix l’ambient festiu que es genera quan juga la selecció. «Vaig néixer aquí, però el Marroc és el país dels meus pares i l’origen crida molt. Jo em sento més marroquí que espanyol», ha asseverat Benallal, que també ha assenyalat, entre tremolors abans que comencés el partit, que en cas que hagués perdut el Marroc hagués animat a Espanya.

La mateixa selecció del Marroc està composta per 14 jugadors nascuts en altres països, però les arrels dels quals són marroquines. «Sento orgull pels jugadors que no han nascut al Marroc, però que han preferit jugar al país de les seves mares», ha remarcat per la seva banda Zubi, de 19 anys i establert a Espanya des dels 3.

«No ens ajuden a ser espanyols»

L’Hospitalet de Llobregat és, segons dades de l’Idescat, el municipi amb més percentatge de població estrangera de l’àrea metropolitana de Barcelona i, igual que en el conjunt d’Espanya, la d’origen marroquí és la majoritària a la segona ciutat de Catalunya, amb un total de 6.223 habitants al municipi. Així, el Districte IV de l’Hospitalet, que integren els barris de la Florida i les Planes, és el que té més percentatge d’origen estranger de la ciutat, amb un 35,84%.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

Notícies relacionades

«Quan Morad triomfa o algú com ell fa les coses bé diuen que és espanyol, però si algú la fa grossa llavors ja és marroquí tot i que hagi nascut aquí», ha explicat el Reda, un jove de 20 anys nascut a la Florida. «No ens ajuden a ser espanyols. Si ens insulten ens diuen moros i per això aquí estem molt units, perquè tot i que vam néixer aquí és com ser en un país estranger», ha sentenciat per la seva banda el seu amic Mohamed Anwar.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet