El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Després de dos anys de reformulació

Llum verda a l’aprovació inicial del PDU Biopol-Granvia aquest dijous

  • La determinant tramitació del Pla Director Urbanístic, que contempla una profunda reforma urbana de l’Hospitalet, està prevista per aquest dijous

  • Aquest dimarts 13 es preveu, com a condició prèvia, l’aprovació de la participació de la Generalitat en el nou pol d’activitat biomèdica

archivo-gran-via

archivo-gran-via

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La reforma urbana més ambiciosa de l’Hospitalet de Llobregat, que preveu una afectació d’un 8% del seu territori i contempla una inversió d’uns 229 milions d’euros, entreveu a la fi el seu desenllaç després de la reformulació a què ha sigut sotmesa durant els dos últims anys després que els tribunals la declaressin nul·la a finals del 2020

Segons confirmen a EL PERIÓDICO fonts coneixedores dels tràmits, la previsió –tret de contratemps d’última hora– és que aquest dijous vinent 15 de desembre es procedeixi a l’aprovació inicial del nou Pla Director Urbanístic Biopol-Granvia (PDU), nova nomenclatura de l’anteriorment conegut com a PDU Gran Via-Llobregat. La decisió anirà a càrrec de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya corresponent, integrada pel Departament de Territori i altres institucions que participen de la resolució.

Com a condició prèvia a l’esmentada aprovació inicial del PDU, el Govern té previst, al seu torn, aquest mateix dimarts 13 de desembre l’aprovació de la participació de la Generalitat de Catalunya en el nou pol d’activitat biomèdica (‘biopol’) que doni lloc a un clúster –un conglomerat– d’empreses vinculades a la biomedicina a la gran ciutat catalana, dependent del Departament de Salut, el conveni de col·laboració del qual entre institucions es va aprovar recentment amb l’horitzó de crear uns 30.000 llocs de treball directes i aconseguir un impacte econòmic, a tall de previsió, d’uns 4.400 milions d’euros, aproximadament l’1,8% del PIB català total.

S’espera, assenyalen aquestes mateixes fonts pròximes a la tramitació, que aquest dimarts s’aprovi en el si intern del Consell Executiu del Govern la declaració del ‘biopol’ com a «projecte de país», categoria que li atorga transcendència nacional més enllà de l’àmbit estrictament municipal de l’Hospitalet de Llobregat.

Aquesta categorització institucional d’àmbit català a ulls del Govern, a més de respondre a una de les principals mutacions que representa la nova reformulació del PDU en relació amb la seva versió prèvia al revés judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, opera com a pas preliminar que farà llum verda a l’aprovació de dijous.

La validació inicial d’aquest dijous es tracta del tràmit més rellevant de tot el procediment administratiu, ja que és la que fa referència al document complet del nou PDU. Quan prosperi, posteriorment es procedirà a les corresponents aprovacions provisional i definitiva.

El nou ‘biopol’, des de dins

El PDU Biopol-Granvia és un projecte a «15 o 20 anys vista», en paraules a aquest diari fa uns mesos de Raúl Alvarín, director del Consorci per a la Reforma de la Gran Via, entitat pública integrada per Generalitat i Ajuntament de l’Hospitalet impulsora del projecte. La reordenació urbanística comprèn canvis substancials com el soterrament de la Gran Via de l’Hospitalet, que no és «l’objectiu principal del pla sinó una conseqüència», va afegir en el seu moment Alvarín.

Conseqüència, concretament, de la creació de l’esmentat pol d’empreses empreses vinculades a la biomedicina, en el qual tindran presència l’Hospital de Bellvitge; el campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB); eI Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell); i l’Hospital Duran i Reynals, seu de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). 

Notícies relacionades

Segons càlculs d’un estudi que el mateix Consorci va encarregar a la UB, el clúster biomèdic, a ple rendiment, generaria potencialment una riquesa de fins a l’1,82% del PIB total de Catalunya (uns 6.800 milions anuals), la qual s’afegiria a la potencial creació dels 30.000 llocs de treball directes a l’Hospitalet.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet