El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Fons Next Generation

Activada una primera inversió de 37 milions d’euros per rehabilitar vivendes metropolitanes

  • El Govern central, la Generalitat i l’AMB han firmat dos conveni per formalitzar la transferència de recursos provinents dels fons europeus

  • La primera actuació tindrà lloc en una finca formada per 104 vivendes situada al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat

Activada una primera inversió de 37 milions d’euros per rehabilitar vivendes metropolitanes

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Els municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) podran impulsar la rehabilitació energètica de fins a 13.650 vivendes amb 102 milions d’euros per al període 2022-2026 dels fons europeus Next Generation que el Govern espanyol transferirà al Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH) a través de la Generalitat.

Divendres passat, 10 de febrer, va tenir lloc a l’AMB la firma d’un conveni entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Conselleria de Territori de la Generalitat de Catalunya i el Consorci Metropolità de l’Habitatge, que serveix per formalitzar la transferència de recursos provinents dels fons europeus.

A més, les diferents administracions van formalitzar un altre acord per a vivendes rehabilitades a polígons públics gestionats per l’Agència d’Habitatge de Catalunya.

De moment, els 15,8 milions d’euros que sumen els dos acords firmats completen la disponibilitat per part del Consorci dels 37 milions corresponents a la primera anualitat (2022) del Pla per a la rehabilitació de vivendes, fet que «permetrà començar immediatament les obres de rehabilitació», segons assenyalen des de l’AMB.

Així, des de l’Àrea Metropolitana expliquen que, de cara al 2023, hi ha prevista l’aportació de 47 milions d’euros més, «la transferència dels quals s’assegurarà amb la firma d’acords posteriors».

Col·laboració entre administracions

El vicepresident executiu de l’AMB i actual alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, va defensar que aquesta col·laboració entre el Govern de l’Estat, la Generalitat i l’AMB té l’objectiu de contribuir a l’àmbit de la vivenda, una política «molt complicada». Balmón va celebrar l’entesa entre les administracions i va dir que la firma dels dos convenis «mostra que hi ha un camí, com a mínim, per als pròxims quatre anys».

Per la seva part, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va defensar que quan es parla de parc de vivenda «parlem de rehabilitació». «A l’àrea metropolitana el parc de vivenda està molt envellit i, com que els edificis no estan adaptats o aïllats, les famílies s’acaben veient», ha afegit Sánchez.

A més, la ministra va avançar que «d’aquí pocs dies» firmaran un altre acord de característiques similars per al conjunt de Catalunya i perquè 3.400 vivendes més puguin fer també tasques de rehabilitació en l’àmbit de barri.

Les primeres actuacions

Des de l’administració metropolitana assenyalen que la primera actuació tindrà lloc, precisament, en una finca formada per 104 vivendes situada al barri de Sant Ildefons, a Cornellà de Llobregat. El projecte de rehabilitació d’aquest edifici té un pressupost total d’un milió d’euros, dels quals 365.000 procedeixen de les ajudes de la convocatòria.

A continuació, avancen des de l’ens, en els pròxims dies es validaran 31 sol·licituds més per rehabilitar 585 vivendes, amb una subvenció pública de 3,2 milions d’euros i una inversió total de 7,2 milions.

Aquests edificis estan situats als municipis de: Badalona, Barberà del Vallès, Begues, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Montgat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.

Potencial per rehabilitar 13.650 vivendes

Segons les dades de l’AMB, als 35 municipis metropolitans que envolten Barcelona hi ha 607.753 vivendes construïdes i moltes presenten certa obsolescència física per antiguitat i falta de conservació.

A més, les tècniques utilitzades en l’època –aïllaments pobres i ventilació deficient– «són causa d’un mal comportament energètic», diuen des de l’AMB. «La pandèmia ha fet encara més evident la necessitat d’actualitzar les prestacions del parc metropolità de vivendes, especialment per millorar-ne les condicions de seguretat, accessibilitat i eficiència energètica», comenten.

Els 102 milions d’euros de dotació per al període 2022-2026 converteixen aquesta iniciativa en la «principal acció de renovació» del parc de vivendes portada a terme fins ara a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Subvencions

Notícies relacionades

Com ja va explicar el mateix AMB l’abril del 2022, en funció de l’eficiència energètica que s’aconsegueixi una vegada rehabilitat un edifici, les ajudes concedides poden arribar fins al 80% del cost de la rehabilitació, amb un cost màxim de 21.400 euros per vivenda. En els casos de gran vulnerabilitat econòmica, la subvenció pot arribar al 100%.

A part de les subvencions per a les obres de rehabilitació, la convocatòria preveu ajudes per a obres d’eficiència energètica en interiors de vivendes, que poden arribar fins al 40% amb un màxim de 3.000 euros per vivenda.