El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Problema habitacional

L’operador metropolità de vivenda preveu construir de 4.500 pisos de «lloguer assequible» en vuit anys

  • Per a això, entre els tres socis que componen Habitatge Metròpolis Barcelona preveuen invertir un total de 600 milions d’euros

  • A l’àrea de Barcelona, tan sols l’1,8% de les vivendes són de lloguer social, lluny del 15% que recomana la llei del dret a la vivenda

L’operador metropolità de vivenda preveu construir de 4.500 pisos de «lloguer assequible» en vuit anys
3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), l’operador metropolità de vivenda de lloguer assequible, preveu construir en un termini d’entre 6 i 8 anys 4.500 vivendes protegides de «lloguer assequible per sota del preu de mercat», la meitat a Barcelona ciutat i l’altra meitat a la resta de municipis de l’àrea metropolitana.

Per a això, entre els tres socis que componen Habitatge Metròpolis Barcelona preveuen invertir un total de 600 milions d’euros. Així ho ha donat a conèixer l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en una roda de premsa que ha tingut lloc aquest divendres 10 de febrer.

HMB té en un 50% pel sector públic –25% AMB i 25% Ajuntament de Barcelona– i en un 50% pel sector privat –NIC RESIDENCIAL, SL, societat formada per Neinor Homes i Cevasa–. Una fórmula de col·laboració amb paritat publicoprivada «pionera a Espanya», diuen des de l’AMB.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

Actualment, segons les dades de l’administració metropolitana, només l’1,8% de les vivendes de l’àrea metropolitana de Barcelona són de lloguer social, una xifra que queda molt lluny del 15% que recomana la llei del dret a la vivenda i el que es troba la mitjana dels països europeus, un percentatge mínim perquè les polítiques públiques de vivenda puguin incidir en el mercat de la vivenda.

Amb la construcció d’aquestes vivendes, l’HMB aspira a contribuir a «frenar la tendència a l’alça dels preus que pateix el mercat metropolità i a fer front a l’emergència de vivenda». No obstant, preguntat per l’objectiu d’acostar-se al 15% de vivenda de lloguer social, el vicepresident executiu de l’AMB i alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, ha reconegut que, en matèria de lloguer, «encara tenim molta feina per fer».

Balmón defensa que s’està «avançant», no només de lloguer, sinó també a la vivenda de protecció oficial de compra i que amb les actuacions dels últims anys s’ha obert un camí molt ampli que fins ara no s’havia obert».

Creació de vivendes amb lloguer assequible

El desembre del 2020, AMB, el govern de l’Estat i la Generalitat de Catalunya van firmar un conveni per fomentar la promoció de vivendes en règim de lloguer assequible en el territori metropolità.

L’objectiu immediat de l’acord era la creació de 1.206 vivendes de lloguer amb una previsió d’execució de quatre anualitats, incloses dins del Pla per a lloguer assequible, d’àmbit estatal.

En el període 2021-2022, el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, expliquen des de l’AMB, ha aportat 10,8 milions d’euros com a subvenció per construir 627 d’aquestes vivendes, repartides entre 13 promocions, i que «es troben en diferents estats de construcció».

Gairebé 200 vivendes entregades

D’aquestes 627 vivendes, 197 ja s’han entregat o s’entregaran en els pròxims mesos; són les corresponents a promocions situades als municipis de: Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Cornellà de Llobregat.

Les 430 vivendes restants, situades a Castelldefels, Sant Andreu de la Barca, Viladecans, Barberà del Vallès, Molins de Rei i Sant Boi de Llobregat, es troben «en diferents fases d’execució».

Així, en els pròxims dies, d’acord amb el protocol firmat el desembre del 2020, es concretaran les promocions de vivendes corresponents a l’any 2023 per construir 254 noves vivendes de protecció oficial de lloguer als municipis de Cornellà de Llobregat, Montgat, Sant Just Desvern i Sant Vicenç dels Horts, cosa que suposarà una aportació de 5,2 milions d’euros més.

1.801 vivendes promogudes en quatre anys

Notícies relacionades

L’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL), que desenvolupa i coordina el pla de vivenda de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha promogut 1.801 vivendes en el període 2019-2023, de les quals 560 són de venda i 1.241 de lloguer.

D’aquestes vivendes, 561 vivendes estan acabades, en nou promocions; 407 vivendes es troben en construcció, en vuit promocions; 326 vivendes estan «en diferents fases d’execució», i 507 vivendes més estan llestes per iniciar el concurs.