El Periódico de L'Hospitalet
Setmana Santa
Felipe Navarro, president de la confraria 15+1 de l’Hospitalet: «Tot ho fem per al barri»
Les processons de la 15+1, a més de ser de les més multitudinàries de Catalunya, també són singulars pel seu caràcter popular i laic
Ja submergits en plena Setmana Santa, els integrants de la confraria 15+1 de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) encara treballen a preu fet per finalitzar la preparació de les imatges i els passos que portaran en processó durant el Divendres Sant, el Dissabte Sant i el Diumenge Sant. «Estem ultimant detalls fins a l’últim minut. Al sortir tants passos, hem de filar molt fi», explica el president de la germandat des del 2021, Felipe Navarro.
I és que les processons de la 15+1, a més de ser de les més multitudinàries de Catalunya, també són les més singulars pel seu caràcter popular i laic. «Totes les confraries d’Espanya tenen els estatuts canònics. Aquí els estatuts són civils, són del poble, no de l’Església», explica Navarro, que afegeix que no hi ha picabaralles entre ells i l’Església, i que un capellà o una monja que vulguin participar en la germandat se’n poden fer socis quan vulguin.
Entretots
¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat
Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana
Això, sí, el president de la confraria 15+1 adverteix que no hi vulguin manar, perquè no pertany a l’Església; «és del poble i dels socis». I és que la independència eclesiàstica ha sigut un signe d’identitat de la 15+1 des dels seus orígens, quan el 8 d’abril del 1977 un grup de 15 veïns de Pubilla Cases eren al bar Kiki veient les processons de Setmana Santa per la televisió i van decidir improvisar amb una taula, quatre quintos amb espelmes dins i una estampa pintada en un davantal amb un suro cremat.
«Llavors el poble va començar a llançar-los monedes, un altre va començar a cantar-los una saeta, un altre amb una llauna vella tocava el tambor... i així van començar aquestes quinze persones, més el poble, i per això hi ha el +1, que és el que els va començar ajudar i a creure en ells», relata Felipe Navarro. Aleshores ningú imaginava l’èxit que es derivaria d’aquest acte de fe nascut de la nostàlgia per la seva terra d’origen: Andalusia.
Quan se li pregunta per com explica als seus amics no creients la implicació i devoció per la Setmana Santa i les processons, Navarro afirma que els diu que «ho haurien de provar». «Ja no és qüestió de ser molt, molt creient, que sí que és veritat que el que traiem als carrers és religiós, però al final és el contacte humà que tenim aquí durant tot l’any i la comunitat», defineix el confrare.
Així, en relació amb aquest sentiment de comunitat i d’entitat popular, Felipe Navarro explica també que «tot el que fem ho fem per al barri». «Si fem un pessebre, una cercavila... tot ho fem per al barri, per al poble. Aquí no fem grans tiberis dins, ni res, tot ho aboquem per al poble», afirma.
Rebuig i reconciliació de l’Església
En aquells primers anys, segueix Navarro, aquells confrares inicials van demanar ajuda a la parròquia Nostra Senyora de la Llum, del barri de la Florida, però no va voler participar en la idea. «L’Església no va creure en aquelles persones i no hi va col·laborar», diu el president de la confraria 15+1. Malgrat això, l’organització va continuar fent les seves processons i guanyant adeptes, i avui compta uns 640 socis.
Amb tot, el 2016 i després de gairebé quaranta anys del desacord, l’Església es va redimir i va demanar disculpes a l’organització per aquest rebuig inicial. «Sí, fa poc vam estar amb ells i vam fer un viacrucis, però, bé, nosaltres som a casa nostra i ells a la seva», apunta Navarro, que afegeix que «portar-se bé no costa res».
Navarro no va arribar a viure aquests començaments. Malgrat haver nascat a l’Hospitalet es va començar a interessar més per les processons de la confraria 15+1 el 1993, després de casar-se i mudar-se a Pubilla Cases. Recorda que primer tan sols els anava a veure i que se’n va fer soci el 1996, i després, durant anys, hi va participar com a portant. «Després em vaig ficar en el món del muntatge i aquí lluita que lluita he acabat sent president. A veure si em continuen estimant», fa broma als seus 53 anys Felipe Navarro.
Relleu assegurat
Notícies relacionadesCom a bona part dels integrants de la confraria, Navarro té orígens andalusos: els seus pares van emigrar d’Almeria en els seixanta i es van instal·lar a l’Hospitalet de Llobregat. Malgrat això, el confrare insisteix a remarcar que el vincle amb Andalusia s’ha anat dissipant amb el pas del temps. «Hi ha hagut molta cultura andalusa, però la renovació és tota catalana, i ho fan igual o millor. Jo soc català i les meves filles són catalanes. Cada vegada això és més nostre. Això és català», afirma Navarro.
De fet, tant la seva dona com les seves filles, també nascudes a l’Hospitalet, participen en la confraria. «Aquí hi ha moltes famílies completes de pares i fills», destaca. De fet, tot i que la fe religiosa entre els joves és cada vegada menys forta, la confraria 15+1 no es mostra preocupada per la falta de relleu. A tall d’exemple, per al cartell anunciador d’aquest any volien fer una foto amb tots els que tenen menys d’11 anys. Va ser impossible. N’hi havia massa. «Ens en sortien més de noranta i no cabien tants a la foto. Vam haver de retallar fins als de menys de 9 anys, que en són una trentena» explica Felipe Navarro.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.