El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Urbanisme

Polèmica a L'Hospitalet per la revisió de la superfície cadastral de mig miler de finques de la ciutat

El govern local defensa que, en cap cas, "es tracta d'una revisió cadastral" i que el valor del metre quadrat es manté "intacte"

JULIO CARBÓ / VÍDEO: EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) ha impulsat una revisió de les superfícies cadastrals de la ciutat. El govern local sosté que, en cap cas, "es tracta d'una revisió cadastral", sinó d'una actualització d'aquestes superfícies per "adequar-les a la realitat". És a dir, el valor del metre quadrat es manté "intacte".

Segons apunten fonts municipals, eren diversos els motius que portaven a què hi hagués errors en els registres del cadastre: imprecisions en els plànols originals, en el repartiment de les zones comunes o en mesuraments que originalment es van fer "per aproximació", però que ara es poden fer sobre el plànol actualitzat.

Tot i això, la revisió ha enutjat els representants municipals d'ERC, que fa poc més d'una setmana va denunciar que, amb aquesta acció, "molts habitatges poden patir una modificació del càlcul de metres quadrats, en molts casos amb un increment que suposarà una conseqüent pujada de l'IBI o de la nova taxa d'escombraries". Així, el cap de l'oposició i portaveu d'ERC-EUiA al consistori, Jaume Graells, va asseverar llavors que es tracta d'una actuació "intolerable, feta "sense transparència" i que "està afectant ja a més de 600 finques, i això significa milers de famílies".

Per la seva banda, el consistori assenyala que, fruit dels treballs d'actualització, el cadastre ha revisat prop de mig miler de finques i que en el 53% dels casos manté o disminueix el valor, mentre que en el 47% dels casos incrementa el valor (+2%). D'aquesta manera, en cas de disminuir el valor, fonts municipals asseveren que l'ajuntament "està estudiant la fórmula per retornar els imports indeguts dels últims exercicis"; i que en cas d'incrementar el valor, el consistori no reclamarà els imports que s'hagin deixat de cobrar en exercicis anteriors.

"Es tracta, per tant, d'una actualització tècnica, sense cap afany recaptatori i que en primera instància, li costarà diners a aquest Ajuntament", remarquen les mateixes fonts, que apunten també que cal tenir en compte que el resultat pot ser diferent entre veïns d'una mateixa finca —pot succeir que a un veí li incrementi, i al veí de just al costat li baixi—, i que, per tant, el resultat i notificació "és personal".

Pressió fiscal

Jaume Graells va exigir també fa una setmana al govern municipal que "acompanyi les famílies afectades en el procés de reclamació i amb ajudes per bonificar la pèrdua patrimonial o l'augment de la despesa si hi ha increment de superfície" i va apuntar que "aquest nou govern s'ha dedicat a pujar els impostos més del que havien pujat en els últims 10 anys, mentre no executen el pressupost i ens veiem obligats a retornar cada any diners als bancs".

El grup d'ERC ha mantingut una postura molt crítica contra l'augment de la pressió fiscal que el govern local va impulsar en aprovar provisionalment les ordenances fiscals per 2025 —tot i que en un pacte posterior amb els Comuns, ambdós partits van acordar finalment congelar l'IBI—, i a l'arribada d'una nova taxa de residus per la qual la meitat de les llars pagaran més de 100 euros l'any addicionals i que ve imposada per una directiva europea i una llei estatal.

Així, respecte a l'atenció a les famílies afectades per la revisió de la superfície del cadastre, el govern local diu que, a través del servei de Gestió Tributària de l'Ajuntament, estan "assessorant a tots els ciutadans que s'apropen a les nostres oficines per ajudar-los a entendre la situació".

Reunió amb la Gerència del Cadastre

Notícies relacionades

Segons relaten fonts municipals, el juliol de 2023, l'Ajuntament de L'Hospitalet es va reunir amb la Gerència del Cadastre. "En aquesta reunió la Gerència va fer saber a l'ajuntament que existien immobles de la ciutat en les quals el Cadastre observava que les dades no es corresponien amb la realitat i ens demanaven la revisió de les parcel·les en copropietat sense local d'elements comuns i de les parcel·les en copropietat amb únic local comú d'ús habitatge i planta o plantes d'aparcament", destaquen.

En aquest sentit, per donar compliment a aquesta petició, el febrer de 2024, la Junta de Govern Local —és a dir, encara amb Núria Marín com a alcaldessa del municipi— va encarregar a SEGIPSA, empresa instrumental de la Direcció General del Cadastre, la revisió d'aquestes superfícies per adequar el cadastre a la realitat. "Des del mes de maig de 2024, s'han dut a terme al municipi els treballs de manteniment de la base de dades cadastral. A partir dels resultats obtinguts, aquesta tardor la Direcció General del Cadastre ha emès a les persones afectades les notificacions amb els nous resultats cadastrals", afegeixen.