CRÒNICA DES DE MÈXIC // TONI Cano
La serp de l'art al metro del DF
Una descomunal serp llisca per les escales de l'estació de Tacubaya, cap al subsòl del centre geogràfic de la megalòpolis. És una serp emplomallada, el déu Quetzalcoatl, que baixa a l'espai públic més important de la ciutat, el metro. Des que l'aparició d'obeliscos, esteles i piràmides va il.lustrar les primeres excavacions, el metro ha estat un lloc d'art i cultura. La vella serp de Tacubaya ressorgeix ara per l'estació Tasqueña, cap al sud, en forma de nous murals de mosaic que extasien molts dels apressats vianants.
Alberto Castro Leñero va fer fotografies dels usuaris per reflectir la seva actitud en un dels quatre murals amb què els elements --terra, foc, aigua i aire-- apareixen a les parets de Tasqueña. L'artista en diu
Aliento.
A fora fa fred, molt de fred. La neu tenyeix les muntanyes al voltant de la vall més poblada del món. Milions de vehicles col.lapsen carrers, eixos vials, rondes i segons pisos de rondes. Comença la carrera frenètica cap a les festes i els regals. Tothom prepara ja la celebració de la Verge de Guadalupe, el dia 12. Després vindran lesposadas, o festes prenadalenques, i elsconvivios(dinars) laborals, amistosos i familiars.
La preocupació política tenyeix com la neu bruta el verd de l'entorn. Aquest divendres hi haurà un nou president --elmero-mero, li diuen--, Felipe Calderón. Però els seguidors de l'exalcalde Andrés Manuel López Obrador (AMLO), autoproclamat president legítim, intentaran impedir la presa de possessió dins i fora del Congrés, ja cuirassat amb altes tanques metàl.liques, policia i Exèrcit.
A sota, tot és neteja, precisió i escalfor humana. Tant que, per evitar acostaments i magrejos, a les hores punta hi ha vagons per a homes i vagons per a dones. Només de tant en tant la tensió acumulada esclata quan la gent baixa o puja al tren
--una operació als antípodes de l'ordre japonès-- i un parell d'individus acaben embrancats a cops de puny a l'andana.
Milions de persones fan servir diàriament el metro més barat del món. Per només dos pesos (0,13 euros) --que aviat seran tres-- es pot admirar un subsòl pletòric d'histò- ria, art i cultura. Estacions plenes de murals, sis grans exposicions fixes, mig centenar de mòbils, dotzenes de mostres sobre temes monogràfics, conferències, tallers, actuacions i concerts enriqueixen les entranyes de l'urbs.
No hi ha tants policies i són joves vestits de taronja els que ajuden, orienten i guien els usuaris. Gràcies a un conveni entre el metro i la UNAM, ja consagrada com la millor universitat d'Iberoamèrica, a la línia que va d'Indios Verdes, al nord, fins al campus universitari, al sud, hi ha dos milions i mig de llibres --50 títols de divulgació científica i foment de la lectura-- per entretenir el viatge.
El muralista Castro Leñero (Mèxic DF, 1951) mira orgullós l'estació Tasqueña, per la qual passava diàriament de camí a l'Escola d'Arts Plàstiques, a Xochimilco. Amb els seus murals, explica, entaula "un diàleg amb el mar de persones que caminen amb pressa per sobreviure en aquesta ciutat monstruosa i plena de vida".