INTERVENCIÓ DEL GOVERN EN LA PROLONGADA CRISI DE LES ESCOMBRARIES
Itàlia recorre a l'Exèrcit per a la lluita contra la brossa a Nàpols
Prodi envia els militars a netejar al voltant de les escoles i els hospitals
Els veïns de Pianura es neguen que es reobri l'abocador pels efectes en la salut
Policies antidisturbis, davant d’un bus incendiat per manifestants contraris a l’abocador de Pianura, ahir a la nit. /
Ahir va començar a Nàpols i voltants la guerra contra un nombre no concretat de milers de tones d'escombraries --l'agència de notícies italiana Ansa les xifra en més de 100.000-- amb la intervenció dels militars. Mentrestant, el primer ministre, Romano Prodi, es reunia a Roma amb els ministres de l'Interior i de Medi Ambient per a una suposada batalla final contra un despropòsit únic a Europa, que provoca una emergència permanent des del 1994, amb rates pels carrers i gasos verinosos per tot arreu com a conseqüència de la falta d'abocadors disponibles.
Membres del cos d'enginyers van baixar als carrers i van començar a netejar les zones adjacents a les escoles i els hospitals. Veient l'ofensiva del Govern, els alcaldes que havien ordenat el tancament dels centres escolars a la tornada de les vacances van fer marxa enrere, però la majoria de les famílies no se'n van fiar i van deixar els fills a casa.
Paral.lelament, les 500 persones que controlen els accessos a l'abocador napolità de Pianura, tancat des del 1996 per saturació i considerat l'únic que pot emmagatzemar de manera immediata la brutícia que s'acumula pels carrers de 150 pobles i ciutats, se segueixen oposant a la reobertura. "No passaran", diuen, encara que ahir de matinada la policia antiavalots va carregar contra ells, perquè suposadament entre els manifestants hi havia elements radicals manipulats per la Camorra, la màfia local, que fa dècades que s'enriqueix gràcies a les escombraries i s'oposa al traspàs del negoci al sector públic.
PIANURA RESISTEIX
En l'imaginari col.lectiu, Pianura és el símbol de la crisi. Anna, de 60 anys, hi va arribar acabada de casar, fa 40 anys. "Allà sota hi ha residus tòxics i quan l'abocador funcionava, una fumera negra i densa ho tapava tot. Molta gent es va posar malalta. Hi va haver tumors, leucèmies i malformacions de fetus. Jo mateixa vaig tenir un càncer de pulmó", explica.
Notícies relacionadesD'acord amb un estudi de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), en aquesta regió les possibilitats de morir de determinats tipus de càncer són fins a 12 vegades superiors a les de la resta d'Itàlia. La dioxina no perdona ni els nens, ja que el risc de portar al món un nadó amb malformacions es dispara fins al 83% a les zones de Campània on hi ha abocadors. Stefania Zeccone, mestressa de casa, de 48 anys, assenteix amb el cap. Al seu costat hi ha Rebecca, de 5 anys, Gaia, de 9, i Benedetta, de 12, les seves tres filles. La més petita porta una gran gorra que la protegeix del fred i un pamflet a la mà. Hi diu això:Jo vaig a l'escola d'aquí. No em prenguin el somriure.
La nit passada es va organitzar una protesta pels carrers del barri contra la reobertura de l'abocador. Claudio De Caro, de 51 anys, rector de la zona, encapçalava la llarga fila de gairebé 4.000 homes, dones i nens. "Què puc dir- Els fidels estan exasperats. Alguns creuen que estan lluitant contra els molins de vent, com Don Quixot", comenta. Unes gotes d'aigua comencen a caure lentament del cel i es barregen amb la massa en putrefacció de residus que hi ha a terra. La fortor s'estén pels carrerons, on els transeünts caminen entre rates i motos que s'avancen les unes a les altres a gran velocitat. "¿Els veu, aquests?", diu Luigi Cuomo, vicepresident dels comerciants de la zona. Assenyala uns nois d'uns 14 anys que condueixen sense casc. "Pertanyen a la Camorra. Els adults estan presos. Van venir amb motos per espantar la gent", afegeix. Els efectes no triguen a arribar. Encara no és fosc i alguns venedors ja abaixen les persianes i s'amaguen a l'interior dels locals. "¡Resistim! ¡Resistim!", criden els manifestants. "Baixin, baixin... Veniu a lluitar amb nosaltres", diuen als que treuen el cap al balcó. Però ningú baixa.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao