Violència al Carib

La caça del narco porta Jamaica al caos

La capital segueix en estat de setge, mentre continuen les escaramusses

La policia irromp als voltants d’un hospital de Kingston amb 12 cossos en una furgoneta.

La policia irromp als voltants d’un hospital de Kingston amb 12 cossos en una furgoneta. / AFP / RATIBA HAMZAOUI

3
Es llegeix en minuts
TONI CANO
MÈXIC

La capital de Jamaica, Kingston, va seguir ahir en estat de setge, enmig d'una tensa calma, després de dos dies sagnants i d'una escalada de violència davant l'intent de les autoritats per detenir el popular narcotraficant CristopherDudusCoke per extradir-lo als Estats Units. Amb tot tancat i la gent a casa, el nombre de víctimes es va aturar en una mica més de 60, però les escaramusses van prosseguir als barris de l'oest on s'atrinxeren els mafiosos i els seguidors d'aquestpadrícaribeny.

El caos regnava en bona part de la capital jamaicana i les flames s'alçaven encara de les barricades aixecades als principals carrers dels barris de Tivoli Gardens i West Kingston, on soldats i policies van ser rebuts a trets. Després de tres dies de buscar un fonedís Coke, el saldo anunciat per les autoritats era d'uns quants centenars de detinguts, en teoria per estar armats, davant de dos o tres policies, un soldat i diverses dotzenes de morts que el primer ministre, Bruce Golding, va definir com a «ciutadans innocents i acatadors de la llei que es van veure atrapats pel foc creuat».

COMPAREIXENÇA / Golding va comparèixer davant la Cambra de Representants per lamentar la pèrdua de vides i prometre que les forces de seguretat «acabaran amb aquest estat de desordre i restabliran la llei i la calma a les àrees afectades». Si l'aspecte del primer ministre era de preocupació, les declaracions del ministre de Seguretat Nacional, Dwight Nelson, no van ser gaire encoratjadores: «He parlat amb diversos comandants perquè no es desanimin amb la seva tasca de protegir Jamaica».

El Govern jamaicà va demanar als Estats Units el que Washington va qualificar d'«ajuda menor»: armilles antibales. El ball de trets es podia reprendre en qualsevol moment. Al mateix temps, les autoritats van prometre investigar els excessos comesos per les forces de l'ordre en els combats de Tivoli Gardens. Les primeres investigacions independents van confirmar que només en l'intent d'assalt policial al feu de Coke van morir almenys 44 civils enmig d'una batalla campal.

A l'hospital públic de Kingston van confirmar que dimarts hi van arribar «una cinquantena de cossos» en dos camions. Un periodista de l'agència France Presse va veure arribar un tercer vehicle amb 12 morts, entre ells un nadó, tots ferits de mort per bala i fins i tot per ràfegues de fusells d'assalt. Prop d'un centenar de persones van resultar ferides lleument en les topades que aquests dies van protagonitzar les bandes mafioses i molts veïns contra soldats i policies.

Notícies relacionades

SUPORT D'ALT NIVELL / El perill no importava gaire als marginats. Qui no tenia una arma esgrimia una pancarta de cartró: «Jesús va morir per nosaltres. Nosaltres morirem per Dudus». I Coke trobava suport a més alts nivells, lluny de Tivoli, en despatxos i mansions on se'l defensa com «un home de negocis i no com uncapomafiós». Així ho va declarar fa pocs mesos al diari Jamaica Observerel seu exadvocat i senador Tom Tavares-Finson. Per afegir després: «Ningú ha sentit que estigui ficat en cap activitat delictiva».

El setge dels militars i la policia a les barriades de l'oest de Kingston semblava que s'hagués aturat. Els helicòpters ja no van sobrevolar ahir Tivoli Gardens. Amb l'alerta i les armes carregades, regnava la preocupació per la situació dels detinguts, uns 300, en mans d'un Exèrcit sospitós no només de maltractaments, sinó també de desaparicions. I tant els seguidors de Coke com les autoritats que des de diumenge miren de caçar-lo, s'inclinaven per pensar que l'esfumatcapopot estar ja en qualsevol altre lloc que no sigui Tivoli Gardens.

Temes:

Jamaica Drogues