CRÒNICA DES DE MOSCOU
L'hort de butxaca i els ous de l'alcalde
Un hort a Moscou.
Quan arriba l'estiu, tenir un hort propi es converteix en una verdadera obsessió per a molts moscovites. És per aquest motiu que els que no tenen cap datxa (petita casa de camp) proven de llogar-ne una per cultivar-hi un petit hort «ecològic» per pur plaer.
És una qüestió d'orgull servir als convidats unes verdures conreades per un mateix de manera artesanal i natural (sense pesticides, ni herbicides, ni adobs químics). Tinc una amiga que assegura que un enciam cultivat amb les teves pròpies mans no és comparable amb el que compres al supermercat. Adquireix l'indescriptible gust de la satisfacció.
Però no tots poden permetre's el luxe d'escapar-se de la metròpolis cada cap de setmana. Els que es queden a la ciutat ara poden llogar un petit bancal personal en ple centre de Moscou. Una empresa moscovita que es dedica a la venda de productes d'alimentació «ecològics» a un limitat cercle de clients permanents va llogar una parcel·la en una antiga fàbrica de gas del segle XIX convertida actualment en un centre cultural i comercial. Allà va organitzar unes quantes desenes de bancals i un gran hivernacle.
Per només 1.000 rubles (27 euros) al mes, ofereixen al client un bancal de dos metres de llarg. El que cal fer és plantar-hi llavors i anar-hi regularment per cuidar la teva futura collita. Només necessites sol, aigua i, el més important, una mica d'interès, entusiasme i amor a la naturalesa. Els que no tenen temps per regar i arrencar les males herbes poden contractar un hortolà per 2.000 rubles (54 euros) al mes. Els que estiguin disposats a pagar 5.000 rubles (135 euros) podran controlar tot el procés diàriament a través d'una càmera web.
Segons els propietaris, inicialment els serveis havien de ser gratuïts. La idea era fer publicitat dels productes d'alimentació artesans com a alternativa als que es venen als grans supermercats. Però al final van decidir cobrar un lloguer «simbòlic» perquè la gent senti més responsabilitat i no descuidi els seus petits horts. La major part dels clients són gent jove. Molts vénen amb els nens per ensenyar-los com creixen les plantes en condicions naturals. Alguns vénen a l'hort com qui s'apunta a un club d'aficionats al menjar sa. Per tal d'explicar com s'han de fer créixer tomàquets, cogombres o pastanagues, els propietaris han convidat grangers que donen lliçons a tots els interessats.
Notícies relacionadesL'interès per l'agricultura i els productes naturals entre els moscovites és cada vegada més notable. Fins i tot l'alcalde de Moscou, Iuri Lujkov, ha presentat un invent que des del mes passat es pot trobar a les botigues. Es tracta d'un humus emmotllat en forma d'ou. El públic moscovita l'ha batejat com «els ous de Lujkov».
Des del punt de vista econòmic, l'hort de butxaca no té cap sentit ja que «els costos de producció» superen diverses vegades els preus de les verdures que es venen a les botigues. Es tracta d'una vàlvula d'escapament per a l'ànima i d'un entreteniment per als ciutadans que, després d'una llarga setmana a l'oficina, enyoren fer una tasca física amb les pròpies mans.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- Pimec celebra mig segle amb els expresidents de la Generalitat
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»