PROBLEMA DE SALUBRITAT A ITÀLIA

Les senyores burgeses escampen les escombraries dels carrers de Nàpols

Per primera vegada en 15 anys les classes acabalades protesten per la immundícia que campa per la ciutat

La cèntrica Via Corso Vittorio Emanuele està plena de deixalles i el caos de trànsit és monumental

Un vigilant d’un pàrquing es protegeix de la pudor amb una mascareta, al costat d’un munt d’escombraries sense recollir, a Nàpols.

Un vigilant d’un pàrquing es protegeix de la pudor amb una mascareta, al costat d’un munt d’escombraries sense recollir, a Nàpols. / CIRO FUSCO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / Roma

Aquest matí un munt de dones deNàpolshan baixat a un dels carrers més cèntrics de la ciutat i han escampat per terra els munts d'escombraries, de nou acumulades des de fa setmanes. El resultat és que perCorso Vittorio Emanuele no es pot circular, amb el consegüent col·lapse del trànsit urbà.

La notícia podria semblar que no té interès, ja que als carrers de Nàpols hi ha escombraries abandonades des de fa 15 anys: no se les van van emportar les juntes municipals d'esquerres, ni les van retirar definitivament Silvio Berlusconi, que va fer el miracle d'una neteja que va durar just per guanyar unes eleccions autonòmiques.

La notícia és que, aquesta vegada,les dones enfadadespertanyen a la burgesia, cosa que no havia passat mai. Aquestes han justificat el seu gest explicant que no poden portar als seus fills a l'escola.

Els rics viuen a dalt

La burgesiapartenopeasol viure a la pert alta de la ciutat i mira la plebs (a qui anomenen pigalls) de dalt cap avall, amb una certa indiferència. En realitat, els burgesos i aristòcrates napolitans han mirat sempre des de dalt la ciutat. Fins i tot quan governaven els Borbons, que vivien al Palau Reial, situat a la part baixa. O quan regnava Joaquín Murat, cunyat de Napoleó i rei de Nàpols per un breu període (1808-1815), després que els francesos fessin fora els hispans. Murat també viviaa la part baixa. "Es igual França o Espanya, sempre que es mengi", deien en una frase que en italià fa rima (Francia o Spagna purchè si magna).

La burgesia napolitana ha estat semprela gran absent al Govern de la ciutat. És el primer que expliquen els interlocutors als informadors forasters quan els pregunten: "¿I què diuen els rics sobre tantes deixalles?". I els responen: "No surten dels seus palauets".

Pròximes eleccions municipals

Notícies relacionades

D'aquí a 20 dies hi hauràeleccions municipals a Nàpols, governada fins ara per unajunta d'esquerres. El dubte que queda és a qui volen afavorir les senyores burgeses: si als sortints, que ells mateixos donen per fet que perdran els comicis, o als adversaris conservadors, als quals potser els faltarà força per realitzar un nou miracle... electoral.

En qualsevol cas, apunten els cronistes locals, ni els uns ni els altres són a la ciutat, sinó ocupats en els pobles de la província, fent campanya electoral. Salten a la ment Sagunto o aquell rector de la profunda Castella dels anys 60 que un dia va preguntar:  "¿Això de Roma encara existeix?, perquè, no se sap mai, potser nosaltres estem aquí lluitan en primera línia mentre els generals ja van firmar la pau i es van retirar a les seves habitacions".