AUDIÈNCIA PRELIMINAR EN UN TRIBUNAL ESPECIAL
Islàndia porta a judici l'exprimer ministre per la crisi bancària
Es tracta del primer dirigent polític del món imputat per la crisi financera
Haarde es declara innocent dels càrrecs per «greu negligència» en el seu mandat
Protestes durant un referèndum sobre un pagament, el març del 2010. /
Islàndia va asseure ahir al banc dels acusats l'exprimer ministre conservador Geir Hilmar Haarde, acusat de «negligència greu» per l'ensorrament del sistema bancari que l'octubre del 2008, durant el seu mandat, va conduir el país, de 329.000 habitants, al caire de la ruïna. Haarde es va declarar innocent de tots els càrrecs.
El procés es va iniciar ahir amb una audiència preliminar al Landsdómur, un tribunal especial que va ser establert el 1905 per jutjar membres del Govern i que fins ara no havia actuat mai. El Parlament islandès va decidir el setembre passat, per 33 vots a favor i 30 en contra, enviar Haarde al citat tribunal per presumpta negligència després d'un informe d'una comissió parlamentària d'investigació. És el primer dirigent polític a tot el món imputat per la crisi financera internacional.
«Em declaro innocent de tots els càrrecs i faré tot el que pugui per provar la meva innocència», va afirmar Haarde davant el tribunal, compost per 15 persones: cinc jutges del Suprem, un president d'un tribunal de primera instància, un catedràtic de Dret Constitucional i vuit ciutadans designats cada sis anys pel Parlament. Si el veredicte és condemnatori, Haarde pot ser sentenciat fins a un màxim de dos anys de presó, a més d'una multa.
«Tot aquest assumpte és una farsa que ha estat instigada per tres membres del Parlament que ara han aconseguit que se celebri el primer judici polític en tota la història del país», va declarar l'exprimer ministre als periodistes un cop finalitzada la sessió. Haarde va titllar de «ridícules» les acusacions
Els càrrecs que se li imputen inclouen greu negligència per no prendre les mesures necessàries davant l'imminent ensorrament financer i per no haver mantingut informats els seus propis ministres sobre el pes dels bancs en el conjunt de l'economia islandesa.
LA LLEI/ En la seva compareixença ahir davant el tribunal, Haarde va demanar la suspensió del procés al considerar que no va violar la llei sobre responsabilitat dels ministres per no fer cas de les advertències que va rebre al voltant d'una imminent crisi dels principals bancs islandesos i no actuar en conseqüència, com assegura el fiscal en l'escrit d'acusació.
En l'audiència d'ahir, que va durar 30 minuts, tant la Fiscalia com la defensa van presentar els seus arguments. L'advocat de Haarde, Andri Arnason, va qüestionar l'objectivitat de vuit dels membres del tribunal i va demanar-ne la dimissió.
Notícies relacionadesEl tribunal es prendrà ara un temps de reflexió, probablement fins al setembre, abans de decidir si el procés segueix o no endavant. De moment, no s'ha fixat cap data per a una nova audiència.
La fallida financera va obligar a nacionalitzar els principals bancs del país i Islàndia va haver de rebre ajuda del Fons Monetari Internacional (FMI). Les protestes populars van provocar el mes de gener del 2009 la dimissió del Govern de coalició entre el conservador Partit de la Independència i el Partit Socialdemòcrata. Haarde es va retirar de la política després que se li diagnostiqués un tumor cancerigen. Des de l'abril del 2011 governa per majoria absoluta una coalició entre socialdemòcrates i verd-i-rojos.
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern