Alliberades les dues cooperants espanyoles segrestades a Kenya el 2011
Montserrat Serra i Blanca Thiebaut han estat en captiveri 644 dies

Montserrat Serra i Blanca Thiebaut en una foto d’arxiu de Metges Sense Fronteres. /
Montserrat Serra iBlanca Thiebaut,les dues cooperants espanyoles segrestades el 13 d'octubre del 2011cooperants espanyoles --fa ara 21 mesos-- a la localitat deDadaab, a la línia fronterera entreKenya i Somàlia, han estat alliberades després de644 dies de captiveri, segons ha confirmatMetges sense Fronteres (MSF).
Les dues cooperants de l'oenagé han estat conduïdes deSomàlia--on han estat tot aquest temps retingudes-- a la veïnaDjibouti, on hi ha l'Exèrcit internacional de l'operació. Totes estan sanes i estan desitjant reunir-se amb els seus éssers estimats tan aviat com sigui possible", ha afirmatMSF, que ha tornat a condemnar "de manera contundent" el segrest de les espanyoles, que ajudaven a Dadaab "milers de refugiats".
Lescooperants"van en un vol especial camí d'Espanya", segons han indicat les citades fonts, que han subratllat que "les coses s'han precipitat" en les últimes hores. "Arribaran a Espanya de matinada", han afegit les fonts, al precisar que les cooperants "han sortit de Somàlia" i "han arribat a Djibouti aquest matí [per aquest dijous] o al migdia".
Des de Djibouti, país fronterer amb Somàlia que acull efectius de les Forces Armades de diversos països europeus que participen en l'operació Atalanta de la Unió Europea contra la pirateria, les dues alliberades han sortit cap a Espanya, han afegit les fonts.
El segrest més llarg
Serra, natural dePalafrugell, i Thiebaut, deMadrid, han estat encaptiveri 644 dies, cosa que les converteix en les ciutadanes espanyoles que han patit el segrest més llarg, superant fins i tot el del funcionari de presonsOrtega Lara, que ETA va mantenir ocult en un 'zulo' durant532 dies.
Les cooperants van ser segrestades quan treballaven al camp de refugiats de Dadaab en la construcció d'un hospital, a escassos 100 quilòmetres de la frontera amb Somàlia, on van ser trasllades posteriorment, segons va confirmar llavors l'Exèrcit somali.
En un principi, les autoritats de Kenya van culpar la milícia radical islàmica somali Al-Xabab --que l'any passat va anunciar la seva adhesió formal a la xarxa terroristaAl-Qaida-- d'estar darrere del segrest, encara queels fonamentalistes ho van negar.
Últim segrest
Aquest va ser l'últim dels quatre segrestos en territori kenyà en poc més d'un mes, que van incloure un altre treballador humanitari de Dadaab, una ciutadana francesa i una altra de britànica.
Arran de la captura de Serra i Thiebaut, l'Exèrcit kenyà va iniciar el 15 d'octubre un desplegament de tropes en territori somaliExèrcit kenyàen resposta als segrestos en zones veïnes a la seva frontera amb Somàlia.
Malgrat els avanços aconseguits l'any passat en el terreny polític, Somàlia es troba encara immersa en un prolongat i complex conflicte armat.
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Investigació científica La Generalitat assumeix l’administració de Cellex i Mir Puig
- Intel·ligència artificial Treball vigila que les empreses no utilitzin IA per abusar dels empleats
- Previsions econòmiques L’FMI descarta una recessió, però rebaixa les previsions de creixement
- Política monetària El BCE abaixa els tipus al 2,25% en resposta a l’ofensiva de Trump
- Conflicte laboral Els treballadors del BSC aniran a judici per 6 dies d’assumptes propis