Marc Marginedas, alliberat

El corresponsal de guerra d'EL PERIÓDICO, que ha estat segrestat a Síria durant prop de sis mesos, ha arribat a Turquia i es troba bé de salut

Imatge de Marc Marginedas a la base canadenca de Patricia a Nakhonay a l’Afganistan l’octubre del 2010.

Imatge de Marc Marginedas a la base canadenca de Patricia a Nakhonay a l’Afganistan l’octubre del 2010. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts

Marc Marginedas ha estat alliberat aquest diumenge a la matinada després d'estar gairebé sis mesos segrestat a Síria en mans de gihadistes pertanyents a l'Estat Islàmic d'Iraq i el Llevant (ISIL). Marginedas ha arribat a Turquia, on, acompanyat per funcionaris de l'Estat, està sent sotmès a una revisió mèdica per avaluar el seu estat de salut després del llarg captiveri.

Des de Turquia, Marginedas ja ha pogut parlar amb la seva família a Barcelona, amb el president del Govern, Mariano Rajoy, i amb la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, a qui ha comunicat que es troba bé. El periodista ha pogut creuar la frontera entre Síria i Turquia aquest matí, després de ser entregat a última hora de la nit pels segrestadors.

Marginedas va ser segrestat als voltants de la ciutat de Hama el 4 de setembre, però en el temps que ha durat el segrest ha estat traslladat en diverses ocasions d'emplaçament per les zones controlades per l'oposició al règim de Baixar al-Assad. Les últimes setmanes, a causa de la intensitat dels combats que han estat lliurant les faccions rebels entre elles, aquests desplaçaments han estat molt més freqüents i en condicions molt adverses, segons ell mateix ha explicat.

Veterà corresponsal de guerra d'EL PERIÓDICO, Marginedas va ser retingut amb el seu xòfer en un control de carretera per un grup gihadista el 4 de setembre, el mateix dia que aquest diari va mantenir l'últim contacte per correu electrònic amb ell. Havia entrat al país només tres dies abans, a través de Reyhanli (sud de Turquia) acompanyat per opositors de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS) per informar del que en aquell moment semblava una imminent intervenció nord-americana i investigar sobre l'atac amb armes químiques que s'havia produït el 21 d'agost als afores de Damasc.

El mateix dimecres que va ser segrestat, Marginedas havia d'enviar un reportatge sobre un poble pròxim a Hama que presumptament havia estat saquejat per l'Exèrcit sirià. Cap al migdia es va posar en contacte amb la redacció, però ja no va arribar a enviar la informació promesa, al ser retingut abans.

Transcorregudes 48 des de la seva desaparició, aquest diari va poder confirmar que havia estat segrestat per combatents islamistes, que presumptament l'acusaven d'espiar a favor d'Occident. El dia 23 de setembre, després de constatar el fracàs de totes les gestions realitzades per obtenir el seu ràpid alliberament, EL PERIÓDICO va decidir fer pública la notícia del segrest, amb una enorme onada de solidaritat amb el periodista.

Notícies relacionades

Des del primer moment en què va transcendir el segrest del reporter, les associacions professionals de premsa internacionals i espanyoles, institucions, oenagés i altres col·lectius van traslladar a aquest diari la seva solidaritat i es van sumar a la petició de llibertat de Marginedas, que després van fer extensiva al reporter d''El Mundo' Javier Espinosa i al fotògraf 'freelance' Ricard Garcia Vilanova. El seu segrest es va donar a conèixer el 10 de desembre. Tots dos havien estat capturats també per un comando gihadista el 16 de setembre, a la localitat de Tal Abyal, a la província de Raqqa, només 12 dies després de Marginedas.

El nom dels tres periodistes espanyols es va afegir així a la llista de més d'una trentena de reporters estrangers i més d'un centenar de reporters locals segrestats a Síria, país que s'ha consagrat com un dels més perillosos del món per exercir la tasca periodística. En el seu últim informe, presentat el 7 de febrer, l'organització Reporters sense Fronteres (RSF) va denunciar una autèntica escalada de l'horror” en aquest país.