febres hemorràgiques A L'àfrica occidental
Alarma a l'Àfrica per l'extensió de l'Ebola des de Guinea Conakry
El Govern del país confirma 80 morts i alguns casos a Libèria i Sierra Leone
Les autoritats s'enfronten a la soca més agressiva sense tractament ni vacuna
El virus de l'Ebola irromp una altra vegada a l'Àfrica. Temut per ser un dels més letals que es coneixen -tant per la facilitat de contagi com per l'altíssima capacitat per matar-, Guinea Conakry, a l'Àfrica occidental, és en aquesta ocasió el focus d'una situació sanitària si més no «preocupant». El Govern del país ha confirmat l'existència de 122 casos de persones infectades, 80 de les quals han acabat morint. Les autoritats sanitàries s'enfronten a la soca més agressiva del virus, coneguda per Zaire. Nou de cada deu malalts moren.
Fonts sanitàries que treballen a la zona asseguren que hi ha prou indicis per pensar que el virus ha traspassat les fronteres adjacents i hi ha casos sospitosos a Libèria i Sierra Leone.
Mal de cap, febre i dolors musculars són els primers símptomes. A una velocitat vertiginosa, el virus avança i, en un parell de dies, el malalt gairebé no pot caminar, la fatiga és infinita fins que comencen els dolors abdominals. Llavors, les hemorràgies menors (de nas i boca) esdevenen mortals (en vòmits i excrements). S'encomana amb molta facilitat entre humans a través de tots els fluids -suor, saliva, semen, vòmits, sang-. Tot i que encara existeix un gran buit de coneixement sobre la malaltia, el ratpenat i els primats apunten a ser l'origen abans d'arribar a l'humà.
Sense tractament i sense vacuna, la màxima prioritat és aturar l'avanç de la malaltia tant dins del mateix país com més enllà de les fronteres. Sent, sens dubte, alarmant per la gravetat de la malaltia, no hi ha, almenys de moment, cap element que dispari les alarmes per damunt d'altres brots semblants, sempre en territori africà.
«SENSE PRECEDENTS» / Metges Sense Fronteres (MSF), l'oenagé que encapçala la gestió de l'emergència, va parlar d'«epidèmia sense precedents», mentre que l'Organització Mundial de la Salut (OMS), sense ocultar la seva preocupació, va matisar l'alarma i va desaconsellar que es restringeixin els viatges de persones o mercaderies a Guinea Conakry.
Via telefònica, Luis Encinas, coordinador d'emergències de MSF a Gueckedou, una de les poblacions del sud del país epicentre del brot d'Ebola, va explicar a EL PERIÓDICO per què no hi ha precedents. «Hi ha quatre focus al país que dificulten l'atenció perquè requereixen la creació de quatre estructures diferents i, per tant, la gestió és molt difícil», va assegurar. I va afegir: «És la primera vegada que es detecta un brot a l'Àfrica occidental».
Notícies relacionadesDetectar els malalts, aïllar-los i sensibilitzar la població sobre com evitar el contagi són els cavalls de batalla del personal sanitari internacional que també porta a terme la formació de personal local, en moltes ocasions infectat al tractar persones amb els primers símptomes i confondre-ho amb una altra malaltia, com el paludisme.
Olimpia de la Rosa, coordinadora d'emergències de MSF amb àmplia experiència en brots de febre epidèmica, insisteix en la importància de conscienciar la població per evitar el contagi. «Primer han de conèixer com es transmet i evitar la situacions de risc, portar de seguida els malalts als centres i informar de les persones que han estat en contacte amb afectats», explica l'especialista. En una població majoritàriament musulmana, la manipulació dels cadàvers -rentar-los, vestir-los, abraçar-los- afectats pel virus és un gran focus de contagi; d'aquí ve la importància de mantenir-ne informada la població.
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
- El mercat laboral Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada
- Els HRC Awards reconeixen el doctor Manel del Castillo
- Indústria Celsa ven les seves filials al Regne Unit i els països nòrdics per 600 milions