ACCIDENT AERI
L'avió de Swiftair s'estavella en la zona gihadista del nord de Mali
Fuentes d'intel·ligència espanyola asseguren que l'aparell sinistrat ha caigut a 70 quilòmetres de Gao, en Tilemsi
Segons fonts de la companyia Air Algérie, el mal temps és la causa més probable del sinistre
L'avió de la companyia espanyola Swiftair que feia el trajecte entre Burkina Faso i Algèria s'ha estavellat aquest dijous, segons fonts d'intel·ligència espanyola, a 70 quilòmetres de Gao, a Tilemsi, una àrea al nord de Mali sota el control dels rebels gihadistes. La companyia Air Algérie, que operava l'avió de Swiftair, ha confirmat a Twitter la zona on ha caigut l'aparell.
L'aparell, en què viatjaven 116 passatgers i 6 tripulants, ha perdut el contacte amb l'aviació civil algeriana 50 minuts després de sortir. Els sis tripulants són de nacionalitat espanyola: hi ha dos mallorquins, tres madrilenys i un basc.
L'últim comunicat publicat per Swiftair informa que el passatge estava compost per 50 francesos, 24 burkinesos, 8 libanesos, 6 algerians, 5 canadencs i 4 alemanys. També viatjaven a bord dos luxemburguesos, un ciutadà suís, un belga, un camerunès, un ucraïnès, un egipci, un romanès, un nigerià i un malià. Segons la companyia, encara queden tres passatgers pendents de verificar.
La companyia apunta al mal temps
La causa més probable de la desaparició de l'avió ha estat el mal temps regnant a la regió del nord de Mali, han dit fonts de la companyia Air Algérie.
Segons aquesta tesi, "el més probable és que es tracti d'un accident" a causa de les fortes tempestes que afectaven la nit passada aquesta regió del Sahel. Les fonts no han pogut confirmar si l'avió ha estat desviat de la seva ruta normal des d'alguna torre de control, com han afirmat algunes versions.
El ministre de Transport de Burkina Faso, Jean Bertin Ouedraogo, ha afirmat que l'últim missatge que han rebut al seu país de la tripulació s'ha produït a les 01:30 GMT, quan el pilot ha preguntat sobre la possibilitat de canviar la ruta per les fortes pluges a la zona, unes pluges que a la regió desèrtica de Gao s'han transformat en tempestes de sorra.
Aquesta teoria va cobrant cos després que la Missió de l'ONU al nord de Mali (Minusma) ha confirmat que ahir també hi va haver tempestes de sorra que van dificultar la visibilitat a tota la regió.
Això descartaria la possibilitat d'un atac deliberat a l'avió, una hipòtesi que s'ha contemplat donada la inestabilitat que viu la zona on ha aparegut el rastre de l'aparell, la regió del nord de Mali on queden encara actius grups gihadistes.
Gabinet de crisi
La companyia aèria espanyola ha afirmat que "coordinarà esforços" amb Air Algérie i que donarà "tota l'assistència necessària" a les autoritats en el seus esforços per aclarir aquest accident". "Tan aviat com puguem comprovar qualsevol informació addicional, emetrem nous comunicats", ha dit l'empresa, que ha manifestat que acompanya "tots els afectats en el seu sentiment davant aquesta tragèdia".
Notícies relacionadesAixí mateix, els governs d'Espanya i de França han creat un gabinet de crisi per seguir les últimes novetats sobre la pèrdua de l'avió, i en cap dels dos casos han volgut avançar les seves tesis sobre la causa de la desaparició.
El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, que era a Tunísia en visita oficial al conèixer-se la notícia, ha insistit en la falta d'elements clars: "La situació és confusa", ha dit.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia