SENTÈNCIA A PHNOM PENH

Cadena perpètua per a la cúpula del règim comunista de Cambodja

El tribunal condemna l'excap d'Estat i l'ideòleg del Khmer Roig per crims contra la humanitat

L’ideòleg i número dos del Khmer Roig, Nuon Chea, assisteix a la lectura del veredicte, a Phnom Penh, aquest dijous. / EFE / MARK PETERS

L’ideòleg i número dos del Khmer Roig, Nuon Chea, assisteix a la lectura del veredicte, a Phnom Penh, aquest dijous.
Khieu Samphan, excap d’Estat del règim comunista de Cambodja, aquest dijous en el tribunal.
L’expresoner del Khmer Roig Soum Rithy (centre) parla amb els periodistes abans de la lectura de la sentència a Phnom Penh, aquest dijous.

/

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / Pequín

Fa 35 anys que el Vietnam, fastiguejat d'escaramusses frontereres amb Cambodja, va enviar les seves tropes per treure del poder els khmers rojos. En els tres anys, vuit mesos i 21 dies anteriors, el Govern de Pol Pot havia perpetrat un inèdit cas d'autogenocidi: va liquidar 1,7 milions de cambodjans, gairebé la quarta part de la població de llavors.

La justícia ha dictat la primera sentència contra els seus líders. L'han escoltat impertèrrits dos octogenaris xacrosos: Nuon Chea, el camarada número dos, amb ulleres fosques i en cadira de rodes, i Khieu Samphan, excap de l'Estat Khmer. Han estat condemnats per crims contra la humanitat a cadena perpètua, la màxima pena prevista.

Tots dos han estat considerats culpables d'«exterminació que inclou assassinat, persecució política i altres actes inhumans com el trasllat forçós, les desaparicions i els atacs contra la dignitat humana». Els seus advocats han anunciat l'apel·lació, però continuaran a la presó a causa de la gravetat dels delictes. Els dos exlíders afrontaran un segon judici al setembre per genocidi que podria allargar-se durant anys.

Khieu Samphan havia reconegut els assassinats massius però va assegurar que les ordres provenien directament de Pol Pot, el camarada número u, i que ell no tenia poder per contradir-lo. Nuon Chea, el principal ideòleg, havia acusat de les atrocitats les tropes vietnamites. 

El punt final a un dels capítols més infames de la història ha estat rebut amb alegria per centenars de cambodjans arribats a la capital des de totes les cantonades del país. Amnistia Internacional ha qualificat la sentència de «crucial pas endavant de la justícia» malgrat la lentitud i el cost econòmic del tribunal, més de 200 milions de dòlars. 

Principals caps

Les Cambres Extraordinàries de les Corts de Cambodja es van crear el 2006 després d'una dècada de negociacions entre Phnom Penh i l'ONU. El Govern cambodjà l'ha entorpit per preservar la unitat nacional i impedir que algun dels seus membres en surti esquitxat. El primer ministre, Hun Sen, va ser un càrrec mitjà khmer. Phnom Penh confiava que el pas del temps liquidés l'assumpte per la mort natural dels acusats.

Pol Pot i Ta Mok, principals caps, van morir sense retre comptes i la lentitud del procés ha impedit més sentències. El judici va començar el 2011 contra dos líders més, l'exministre d'Exteriors, Ieng Sary, que va morir dos anys després, i la seva dona i exministra d'Afers Socials, Ieng Thirith, retirada del procés per demència.

Notícies relacionades

Fins ara només havia estat condemnat Kaing Guek Eav, el camarada Duch, per dirigir l'extermini de 16.000 cambodjans a la presó de Tuol Sleng o S-21. En aquest centre secret es va practicar la tortura sistemàtica. Després de mesos d'interrogatori, els detinguts eren conduïts als camps d'extermini de Choeun Ek, on hi ha 120 fosses comunes. Allà es degollaven adults amb fulles de palmera i s'estampaven a nens contra arbres.

Els khmers rojos van imposar el seu anomenat 'paradís agrari'. Es van abolir les ciutats, la moneda, la religió i la família. Tot era de l'Estat. Es fomentava la delació i l'assassinat entre familiars com a mostra d'obediència. Va ser l'experiment d'enginyeria social més extrem de la història, que va deixar lluny la Revolució Cultural maoista de la Xina.