comicis en un país DESTROSSAT

Triomf de nacionalistes i prooccidentals a Ucraïna

La coalició del president Poroixenko guanya les legislatives segons els sondejos

Vot a Gornostaypol, uns 80 quilòmetres al nord de Kíev, ahir.

Vot a Gornostaypol, uns 80 quilòmetres al nord de Kíev, ahir. / AFP / ANATOLI STEPANOV

2
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO / KÍEV

Ni la transcendència de la votació ni l'intens desplegament dels mitjans de comunicació del país van ajudar ahir a entusiasmar els ucraïnesos, gairebé la meitat dels quals no van exercir ahir el seu dret al vot en les eleccions parlamentàries. Vuit mesos després de la caiguda del controvertit president Víktor Ianukóvitx arran de la revolta de Maidan, el triomf electoral va ser per a les forces nacionalistes i prooccidentals que van recolzar aquella revolta i que han aconseguit capitalitzar-la, segons quatre sondejos a peu d'urna difosos després del tancament dels col·legis electorals. Els resultats oficials poden trigar dies.

La coalició liderada pel president Petró Poroixenko va guanyar la contesa (23%), segons aquests sondejos, però sense noquejar els seus rivals. Molt de prop, de fet, el segueix l'actual primer ministre Arseni Iatseniuk, (21,3%) líder del Front Popular. I també és destacable l'ascens del partit Samopómitx (Autoajuda), una nova formació política que lidera l'alcalde de Lviv, Andrei Sadovi, un altre simpatitzant de

Maidan (13%).

Contràriament, el partit Batkivxtxina, de l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko, el Bloc Opositor (l'ex-Partit de les Regions de Ianukóvitx, prorús) i dues formacions ultranacionalistes i contràries a tota negociació amb els prorussos de l'est, el Partit Radical d'Oleh Lyashko i Svoboda, quedaven molt més endarrerides i no tenien ni tan sols assegurada l'entrada al Parlament. En teoria, la plataforma de Poroixenko es podria aliar amb qualsevol d'ells, si es confirmés que no té una majoria suficient per governar en solitari.

CONFUSIÓ / A part de Crimea -que ni va ser contemplada per al vot-, tampoc van votar molts dels ciutadans de l'est del país, on la guerra i l'hostilitat dels insurgents no ho van permetre. Cosa que significa que només seran nomenats uns 420 dels 450 diputats que s'asseuen normalment a la Rada de Kíev, segons va aclarir la comissió electoral.

Així les coses, fins i tot a Kíev no era gens fàcil trobar electors que expressessin sense confusió les seves preferències polítiques. «Sé que aquesta votació és important i votaré, però no tinc ni idea de qui pot ajudar aquest país», explicava Víktor, un empleat de 50 anys que va votar a l'elegant barri de Xevtxenko.

Notícies relacionades

«Són els mateixos de sempre. I ja ens han enganyat tant...», va deixar anar una senyora de 85 anys. I també va passar que molts votants es van inclinar per la coalició de Poroixenko, i la van qualificar de mal menor. «Sí, els he votat, tapant-me el nas», explicava Yuliya, una intèrpret que va votar a la zona de Podil.

No es respirava l'ambient de les grans ocasions, malgrat els esforços que van fer els polítics. Poroixenko fins i tot va aparèixer a la televisió dissabte i va viatjar ahir al matí al destruït poble de Kramatorsk, que havia estat bastió dels prorussos a l'est. I Iatseniuk va aparèixer, sota el titular El rei de l'economia de guerra, a la portada de la influent revista  Novoe Vremya.

Temes:

Ucraïna