ALERTA SANITÀRIA
El brot de pesta bubònica arriba a la capital de Madagascar
L'OMS alerta que el virus ja ha matat més de 40 persones i s'han registrat 120 contagis a l'illa africana
Una nena juga al riu de la capital de Madagascar, ple de brutícia. /
Endèmica en zones rurals de Madagascar, la plaga de la pesta bubònica ha aparegut recentment a la capital, Antananarivo, a causa de la proliferació de rates i puces que transmeten la malaltia.
Una jove va morir d'aquesta malaltia l'11 de novembre en un barri pobre de la capital, una zona insegura on les cases s'apilen entre pantans i camps d'arròs. També s'ha registrat un altre cas, tot i que no mortal, a la mateixa capital, on viuen dos milions de persones.
"Ara hi ha un alt risc del ràpid desenvolupament de la malaltia" a causa de "l'alta densitat de població a la ciutat" i les "debilitats del sistema sanitari", ha advertit l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha informat de 119 casos de pesta a Madagascar aquest any, que ja ha causat 40 morts.
Dilluns a la nit, el Ministeri de Salut a Madagascar va donar una nova xifra de 138 casos sospitosos de pesta des del gener, incloent 47 morts. Un balanç que es podria disparar a causa de l'"augment estacional" observat anualment "entre octubre i març."
Al districte d'Ankasina, on vivia la jove de 21 anys que va morir el dia 11, els residents són escèptics.
"Hem viscut aquí des del 1975, amb les mateixes condicions de vida, així que ¿per què tenim aquesta plaga ara?", es pregunta Bernadette Rasoarimanana, la mare de la víctima.
"El nostre barri és molt brut i està molt descuidat per l'Estat. Està ple de rates", sospira Rakotojaona Adolphe, un veí de la degradada zona.
ÚLTIM CAS, FA UNA DÈCADA
L'últim cas de pesta a la capital es remunta a fa 10 anys, segons Christophe Rogier, el director General de l'Institut Pasteur de Madagascar.
"És possible que la plaga hagi circulat per Antananarivo durant aquesta dècada sense que hagi tocat cap humà", argumenta. "Les rates són les reserves naturals de la plaga, i hi ha animals que han sobreviscut a la plaga!"
El bacil de la pesta, que es desenvolupa en les rates, té el seu origen en les puces d'aquests animals. En els éssers humans, després de la mossegada d'una puça, la malaltia generalment es desenvolupa en forma de llagues. Si el bacteri arriba als pulmons, a més causa pneumònia i es transmet per la tos.
Si es descobreix a temps, la malaltia es pot tractar amb antibiòtics. Però en la seva forma pneumònica, una de les malalties infeccioses més mortals, pot ser fatal en només 24 hores.
Notícies relacionadesL'OMS "no recomana cap restricció dels viatges i el comerç" amb Madagascar però avisa que s'han de tenir en compte una sèrie de precaucions en zones urbanes com Antananarivo.
Madagascar és un dels països més pobres del món. Més del 90% dels 22 milions de persones que té viuen amb menys de dos dòlars al dia.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat
- El Barça remunta i fulmina el Tenerife (5-1) sense Alexia