La guerra a Ucraïna s'intensifica abans de negociar la pau
El Govern ucraïnès insistirà a restablir la treva de forma immediata
Kíev i els rebels intenten guanyar terreny per tenir una posició de força
Civils ucraïnesos observen les restes d’un míssil en un carrer de Kramatorsk. /
L'esperança és l'última cosa que es perd. La reunió del president rus, Vladímir Putin, amb els seus homòlegs d'Ucraïna, França i Alemanya a la capital bielorussa, Minsk, prevista per avui, no promet avanços revolucionaris en la solució de la crisi ucraïnesa, però es perfila com l'última oportunitat de congelar el conflicte abans que desemboqui en una guerra a gran escala. Ahir, precisament, els combats es van intensificar per guanyar posicions abans de la crucial trobada. A última hora, algunes fonts apuntaven un acord d'alto el foc per facilitar el diàleg, punt que no va ser confirmat per totes les parts.
La cimera a la qual assistiran, amb Putin, Petró Poroixenko, François Hollande i Angela Merkel, ha estat als llimbs fins a l'últim moment. El Kremlin va advertir que la reunió se celebraria només si s'aconseguia arribar abans a un consens sobre qüestions clau.
Aquesta era la missió del grup de contacte sobre Ucraïna (Rússia, Ucraïna, OSCE), que es va reunir ahir per finalitzar contra rellotge els preparatius de cara a l'arribada dels quatre líders. Dilluns, els diplomàtics dels quatre països van abordar la crisi ucraïnesa a Berlín.
La reunió del grup de contacte, en què també van participar representants de les autoproclamades repúbliques de Donbass, va ser anunciada diumenge passat, després d'una conversa telefònica entre dirigents de Rússia, Ucraïna, Alemanya i França. L'expresident ucraïnès Leonid Kutxma va representar Kíev.
La participació de Vladislav Surkov, alt càrrec de l'Administració de Putin, en la trobada revela la disposició de Moscou per aconseguir un acord en la cimera quadripartida, va dir a RIA Novosti el politòleg rus Dmitri Danílov. «La part russa està fermament decidida a arribar a un acord», va dir Danílov.
DECLARACIÓ / Els mitjans russos, però, van assenyalar que no està prevista la firma d'un document final. «No està previst firmar un document, esperem una declaració conjunta», va indicar una font diplomàtica a Minsk.
A falta d'informació fidedigna sobre el contingut del pla de pau defensat per Hollande i Merkel, el pols entre Rússia i Occident va arribar al límit. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha descartat oficialment que Merkel donés divendres passat un ultimàtum a Putin al tractar-se la situació a Ucraïna. El nord-americà The citant fonts diplomàtiques, va informar que la cancellera alemanya va amenaçar d'imposar noves sancions a firmes russes i ampliar la llista de les persones els comptes bancaris de les quals es congelaran a l'exterior si Rússia rebutja a Minsk un nou full de ruta. La resposta del Kremlin no va trigar a arribar. «Ningú ha parlat ni parlarà, encara que ho desitgi molt, en termes d'ultimàtum a Putin», va advertir Peskov.
Wall Street Journal,
Segons la premsa russa, el pla d'Hollande i Merkel -batejat pels periodistes com a Minsk Plus- ofereix a Kíev i a Moscou adaptar els acords de Minsk, que el setembre passat van aconseguir un alto el foc a l'est d'Ucraïna, a la nova realitat que es va crear arran de l'última ofensiva dels prorussos.
ALARMA / Sigui com sigui, el cert és que els dos líders europeus estan alarmats pels plans de Washington d'armar Ucraïna i van viatjar a Moscou també per evitar aquest pas. El Govern alemany ha declarat en múltiples ocasions que aquests subministraments només avivarien la flama del conflicte a Ucraïna, que des de l'abril passat ha provocat més de 5.400 morts entre els civils.
Notícies relacionadesPer la seva part, Ucraïna insistirà a Minsk en la necessitat de fixar l'armistici i retirar l'artilleria pesant de la zona de combats a l'est del país, segons va declarar ahir el canceller ucraïnès, Pavló Klimkin. «La nostra intenció és establir de manera immediata l'alto el foc complet i retirar l'artilleria pesant», va dir Klimkin a Kíev. El ministre va afegir que és necessari recuperar el control sobre la frontera russoucraïnesa, a través de la qual arriben tropes i armament per a les milícies.
Mentrestant, tant les forces de Kíev com els rebels prorussos van intensificar ahir els seus cruents atacs contra l'enemic. L'Exèrcit ucraïnès va llançar una gran ofensiva a prop de Mariupol i va aconseguir trencar les línies dels separatistes, que pretenien assetjar aquesta important ciutat portuària del sud-est del país. Per la seva part, els bombardejos amb míssils rebels sobre Kramatorsk van causar 15 morts més, entre ells militars i civils, ja que també van caure en àrees residencials.
- Reunió a la Moncloa Sánchez i Illa pacten avui la reactivació de les bilaterals Generalitat-Estat
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna