«Amb 'Bibi' sóc feliç»
Molts habitants de les localitats pròximes a Gaza senten que només Netanyahu garanteix la seva seguretat Les preocupacions econòmiques han passat a un segon pla
Votacions 8 Uns jueus voten a la localitat israeliana de Bnei Brak /
Nir Am és un quibuts agrícola secular fundat el 1943 on viuen unes 110 famílies de diversa procedència: Israel, Llatinoamèrica, França i el nord d'Àfrica, fet que, segons afirmen alguns dels seus veïns, va generar un ambient d'apertura cultural i pluralisme. És un tranquil conjunt de cases unifamiliars que respiren gràcies als seus nombrosos arbres i jardins. Però darrere d'un d'aquests racons verds de pau, un pot topar amb un mur i un filat de ganivetes de protecció. Nir Am està a menys d'1,5 quilòmetres de Gaza.
L'estiu passat, molts dels seus habitants van fugir per por dels projectils que llançaven grups palestins des de Gaza durant l'ofensiva Marge Protector de l'Exèrcit israelià a la franja. Sis mesos i mig després de la guerra, Nir Am és un lloc en calma. Malgrat el pànic que van patir els seus veïns, a la taula de l'únic col·legi electoral comenten que «aquí la gent vol una solució al problema dels coets de Gaza, però no és de dretes ni n'hi ha gaires que recolzin (el primer ministre israelià) Benjamin Netanyahu».
Una interventora del Likud ho corrobora amb gest de decepció. No obstant, Tamar, mare de dos soldats, assegura que «l'únic capaç de garantir la seguretat» és Netanyahu, malgrat que durant el seu Govern hi ha hagut dues guerres a Gaza. Eldad, de 29 anys, pensa el mateix. Viu a la veïna Sderot, de 24.000 habitants i a un quilòmetre de Gaza. «Sento que amb Bibi (Netanyahu) sóc feliç, és capaç de mantenir la seguretat. Els últims 15 anys a Sderot han sigut un malson, no es pot viure així, amb míssils tan sovint», afirma.
«Però la culpa no és de la gent de Gaza, és de Hamàs. Tinc amics a Gaza, una família que treballava a l'empresa de construcció que tenia el meu pare. Això era fa anys, quan ells podien sortir de Gaza. Durant la guerra el meu pare els va telefonar unes quantes vegades per veure com estaven», explica.
Èxit de Bennett
A l'entrada de l'escola on ha votat Eldad, al centre de Sderot, hi ha unes quantes taules amb voluntaris que reparteixen propaganda del partit ultraortodox Shas, de La Casa Jueva (ultradreta religiosa) de Naftali Bennett, i del nou partit religiós Yachad.
«Aquí es vota molt Bennett, però alguns optaran per Netanyahu per assegurar-se que es queda al Govern», explica Oren, voluntari de La Casa Jueva. «Netanyahu i Bennett són com germans», afirma Gilad, que assegura que han entrat «molts diners d'Europa per intentar que caigui Netanyahu, han pagat als àrabs perquè vagin a votar».
Notícies relacionadesUna senyora d'origen francès assegura que vol «un canvi de Govern perquè Netanyahu no ha resolt el problema de Gaza». ¿I quina és la solució? «Tirar tots els palestins al mar», sentencia.
Sderot solia ser una ciutat laborista, però en els últims anys ha virat cap al Likud. Abans, les eleccions en aquesta localitat giraven al voltant de l'economia i els problemes socials, però ara, els coets de Gaza semblen preocupar més els ciutadans.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"