TRAGÈDIA A l'ÀSIA

Familiars d'espanyols desapareguts en el terratrèmol del Nepal critiquen la "inacció" del Govern

Denuncien l'escassa informació rebuda i reclamen a l'Executiu que habiliti mitjans aeris propis de rescat

Les famílies de quatre muntanyencs asturians no localitzats a Nepal després del terratrèmol denuncien inacció del Govern.

Les famílies de quatre muntanyencs asturians no localitzats a Nepal després del terratrèmol denuncien inacció del Govern. / EFE / ALBERTO MORANTE

4
Es llegeix en minuts

Les famílies de quatre muntanyencs asturians que segueixen sense ser localitzats al Nepal després del terratrèmol han assegurat avui sentir-se "indignats" davant la "inacció" del Govern per trobar els desapareguts i l'escassa informació que se'ls ha facilitat fins ara.

Ana García, Sheila Hernández i Alicia Monteirín, filles de tres dels quatre muntanyencs que encara no han sigut localitzats i que eren a la zona de Langtang, han ofert avui una roda de premsa en què han denunciat que fins ahir no s'havia posat en contacte amb ells la cònsol honorífica d'Espanya al Nepal.

Les famílies de Sabino Fernández, Jesús Monteirín, Egidio García i Ángel Hernández Muñiz, integrants del Grupo de Montaña Ensidesa, d'Avilés, han reclamat a més del Govern que habiliti mitjans aeris propis, com han fet països com els Estats Units o Israel, per intentar localitzar els desapareguts.

Les filles dels muntanyencs desapareguts, que han estat acompanyades en la roda de premsa per un centenar de persones, han assegurat a més estar disposades a promoure de forma privada l'operació de recerca dels quatre alpinistes i han criticat la tardança del delegat del Govern a Astúries, Gabino de Lorenzo, a rebre'ls per atendre les seves demandes malgrat que havien sol·licitat una reunió amb ell des que es va produir el terratrèmol dissabte passat.

ÚLTIM CONTACTE, EL DIA 21

El ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ha admès estar especialment preocupat per la situació d'aquests quatre muntanyencs ja que es trobaven en una zona "particularment dolenta" i ha assegurat que havien sigut vistos a Langtang però que es desconeixia si havia sigut abans o després del terratrèmol.

Segons han relatat, els quatre muntanyencs estaven junts a la vall de Langtang, "una zona molt afectada pel terratrèmol", acompanyats de cinc persones més, un guia i quatre xerpes, realitzant una ruta que van iniciar el 21 d'abril i tenien previst finalitzar el dia 28.

L'últim contacte amb ells es va produir el dia 21, quan van iniciar la ruta, segons ha assenyalat Ana García, que ha exercit com a portaveu, i ha demanat informació del motiu pel qual que no hi ha hagut helicòpters de rescat quan altres països com Alemanya, els Estats Units, Israel, Noruega o França ja els han enviat "i sembla que només recullen compatriotes".

ORFES D'INFORMACIÓ

Per aquest motiu, les filles dels desapareguts es pregunten si és que Espanya no té la suficient identitat internacional per aconseguir que els deixin treballar al Nepal i han demanat que, si s'està realitzant alguna tasca concreta, que el Ministeri d'Afers Estrangers "l'exposi públicament ja que estem totalment orfes d'informació", com també els passa, han indicat, a la resta de les famílies espanyoles que estan en una situació semblant.

Els familiars dels muntanyencs avilesos volen saber si hi ha alguna possibilitat de contractar de forma privada algun mitjà de rescat i, de si és així, que se'ls faciliti tota la informació necessària per tramitar-la.

Les tres filles de desapareguts han sol·licitat que, a partir d'aquest moment, la diplomàcia espanyola els informi, "almenys diàriament", perquè consideren que és "totalment factible" que es posin en contacte amb totes les famílies, "ja que no hi ha tantes persones pendents de ser trobades". "Volem ressaltar la imperiosa necessitat de l'enviament urgent de material a la zona de tipus sanitari, a més de queviures i comunicació", ha afegit García.

UNA BARCELONINA DESAPAREGUDA

També la barcelonina Roser Palau segueix desapareguda a la vall del Langtang. Segons la Generalitat, la muntanyenca és l'única catalana que encara no ha sigut localitzada. La mare de la jove, Teresa Pareta, ha denunciat la ineficàcia i la desorganització de l'ambaixada espanyola a Nova Delhi, així com la falta d'informació per part del ministeri d'Afers Estrangers. Igual que les famílies dels muntanyencs asturians, Pareta considera que l'Executiu espanyol "no fa prou" per trobar els desapareguts "ni es preocupa de dir res" als familiars.

Roser Palau, de 37 anys, va marxar el dia 21 des de Shyabru Besi cap al parc natural de Langtang. La seva família va parlar amb ella el dia 20 per última vegada. El dissabte 25 un sisme de 7,8 graus en l'escala de Richter provocava més de 6.000 morts i deixava milers de desapareguts. Des d'aleshores la seva família ha intentat contactar amb ella per tots els mitjans però sense èxit.

Notícies relacionades

Aquests dies, la mare de la muntanyenca ha estat trucant "dues o tres vegades al dia" des de la seva residència de Premià de Mar (Maresme) a l'ambaixada de Nova Delhi ja que a Kàtmandu no hi ha ambaixada espanyola. La major part de les vegades no es posen al telèfon, ha afirmat Teresa Pareta, i quan ho fan "segons qui contesta fa pena" ja que se'ls ha de tornar a explicar una vegada i una altra la història de la seva filla. La mare de Palau lamenta la desorganització i té la sensació que "a l'ambaixada cada un té una llista diferent" de persones.

"El Govern no fa prou" i no investiga amb diligència per trobar els desapareguts, ha recriminat Parera, que és especialment crítica amb el ministre d'ExteriorsJosé Manuel García-Margallo: "Va dir que no marxaria fins que l'últim espanyol no fos trobat. L'endemà se'n va anar. Ja sé que no va anar allà per ells, però ja que va dir una cosa així, almenys que ho faci o que hi deixi algú delegat i que ho digui, perquè al Govern ningú es preocupa de dir res".