Els primers resultats

L'SNP arrasa a Escòcia

Els nacionalistes escombren el laborisme del territori que era un dels seus grans feus

2
Es llegeix en minuts
MONTSERRAT
Radigales

Va ser molt més del que ells mateixos esperaven. El Partit Nacional Escocès (SNP) va ser l'altre gran guanyador del dia. Si l'enquesta a peu d'urna d'ahir a la nit resulta correcta, l'SNP va aconseguir un triomf històric a l'obtenir 56 dels 59 escons que Escòcia aporta al Parlament britànic, i es va convertir així en la tercera força política de la Cambra dels Comuns, molt per davant dels liberaldemòcrates.

Els nacionalistes escocesos haurien multiplicat gairebé per 10 el seu resultat en els comicis del 2010, ja que només comptaven amb  sis diputats a Westminster. La mateixa líder de l'SNP va semblar que no s'ho creia. «Ens hem de prendre les enquestes amb cautela. Espero tenir una molt bona nit, però 58 escons em semblen improbables», va comentar.

El triomf de Cameron i, més encara, l'enfonsament del Partit Laborista, que, segons la mateixa enquesta, va perdre 19 escons i es va quedar amb 239, priva l'SNP del paper de frontissa i la capacitat d'influència i decisió que s'hauria derivat del virtual empat entre els dos grans partits britànics -conservadors i laboristes- que vaticinaven els sondejos previs.

El mal resultat dels laboristes descarta la possibilitat que puguin formar Govern, com s'havia especulat, amb el suport explícit o implícit dels nacionalistes escocesos, encara que el líder laborista, Ed Miliband, s'havia compromès en públic a no pactar amb l'SNP perquè és un partit que desitja «trencar el Regne Unit». Tots els diputats d'Escòcia no són suficients perquè els laboristes, amb els seus 239 escons, poguessin arribar als 326 que constitueixen la majoria absoluta.

Notícies relacionades

La clau de la derrota laborista està precisament en el vot escocès. Escòcia ha sigut un dels grans vivers de vots del partit que dirigeix Miliband i ahir va quedar escombrada. Al Parlament britànic sortint, dels 59 escons escocesos, 41 eren laboristes. Això significa que, pel cap baix, ha perdut a Escòcia 40 escons (l'enquesta a peu d'urna no precisava a qui correspon l'únic escó que no ha anat a parar a l'SNP). Tenint en compte que en el conjunt de la Gran Bretanya els laboristes han perdut només 19 escons, això significa que el partit de Miliband ha pujat a Anglaterra i Gal·les.

El sistema electoral britànic és molt distorsionador i s'haurà d'esperar a conèixer els percentatges de vot per calibrar l'exacta mesura de l'auge de l'SNP i l'ensorrament laborista. En qualsevol cas, el triomf d'uns i el fracàs d'altres no té pal·liatius. Vuit mesos després d'haver perdut el referèndum d'independència, els nacionalistes escocesos i la seva nova líder, Nicola Sturgeon, toquen el cel. H