Espionatge nord-americà
Hollande parlarà en les pròximes hores amb Obama sobre l'escàndol de les escoltes
L'ambaixadora dels Estats Units ha sigut convocada pel Ministeri francès d'Exteriors
El president francès François Hollande surt de votar a Tulle aquest cap de setmana. /
François Hollande parlarà per telèfon amb el president nord-americà, Barack Obama, de l'espionatge al qual es van veure sotmesos els tres últims inquilins de l'Elisi per part dels serveis secrets dels Estats Units, segons ha anunciat el senador i antic primer ministre Jean Pierre Raffarin, després de participar en una reunió parlamentària convocada pel president francès per analitzar el cas de les escoltes.
La conversa entre els dos mandataris es produirà al llarg de la jornada d'aquest dimecres, ha indicat per la seva part el president de l'Assemblea Nacional, Claude Bartolone.
Paral·lelament, l'ambaixadora dels Estats Units a París, Jane D. Hartley, ha sigut convocada pel cap de la diplomàcia gal·la, Laurent Fabius, al Quai d’Orsay a les 18.30 per donar explicacions sobre les activitats de l'Agència Nacional de Seguretat (NSA).
A més, el portaveu del Govern, Stéphane Le Foll, ha anunciat que el coordinador dels serveis d'informació francesos, Didier Le Bret, viatjarà ben aviat a Washington, on es reunirà amb els seus homòlegs nord-americans per recordar a l'Administració Obama les disposicions adoptades entre els dos països a finals del 2013 per evitar els actes d'espionatge.
Segons han revelat aquest dimarts Wikileaks, Libération i Mediapart, els Estats Units van espiar regularment entre el 2006 i el 2012 els tres últims presidents francesos, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i François Hollande, així com ministres, alts funcionaris, parlamentaris i diplomàtics gals.
Poc sorprenent
Malgrat els missatges enèrgics procedents de l'Elisi, que ha qualificat els fets d'“inacceptables”, les activitats de la NSA no són cap sorpresa per a ningú des que l'exagent Edward Snowden destapés el programa d'espionatge massiu dels serveis secrets nord-americans.
A França, ministres i exministres admeten sense problemes que no dubtaven estar en el focus de la NSA. “En el fons, és millor saber que ens escoltaran perquè així almenys calles”, va explicar a la televisió BFM el que va ser ministre de Defensa amb Nicolas Sarkozy, Gérard Longuet.
Els dubtes sobre la confiança que es pot dipositar en el soci transatlàntic les va expressar també Claude Guéant, exsecretari general de l'Elisi, a l'emissora RTL.
“Quan ets president de la República o un dels seus col·laboradors, vius amb la sensació que corres un seriós risc de ser escoltat”, va assenyalar. Luc Ferry, que va ser titular d'Educació de Jacques Chirac, va dir a Twitter que “tothom espia a tothom i que les pseudorevelacions no són una primícia més que per a grans ingenus”.
Tampoc en el si de l'actual Govern regna la incredulitat. “L'hi dic des d'ara, fa molt temps que sé que puc estar sota escolta. Abans fins i tot de ser ministre”, va confessar el portaveu governamental, Stéphane Le Foll a iTele. Per al titular de Treball, François Rebsamen, “quan un ha de dir alguna cosa secreta, el millor és no fer-ho per telèfon”.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034