LA CRISI GREGA
Schulz i Hollande; postures oposades davant un 'no' de Grècia
El primer avisa que Atenes haurà de buscar una altra moneda i el segon aposta per seguir negociant
Martin Schulz, François Hollande i Angela Merkel, el 25 de juny a Brussel·les. /
La Unió Europea segueix amb expectació el desenvolupament del referèndum de Grècia, en què els grecs han de decidir si voten 'sí' a la proposta d'ajust de la troica (UE, BCE i FMI) o voten 'no' com els demana el primer ministre, Alexis Tsipras. I en el si de la Unió les postures no estan clares, com proven les declaracions contradictòries del president del Parlament Europeu, Martin Schulz, i de França a través del seu ministre d'Economia, Emmanuel Macron. Mentre el primer ha advertit que si Grècia vota 'no' haurà de buscar-se una altra moneda, el segon ha apostat per seguir negociant a partir de dilluns, passi el que passi en el referèndum.
En declaracions a l'emissora alemanya 'Deutschlandfunk', Martin Schulz s'ha mostrat contundent davant la possibilitat que els grecs es neguin a acceptar la proposta de la troica. "¿Seguirà Grècia en l'euro després d'aquest referèndum? Certament és així, però si diuen que 'no', hauran d'introduir una altra moneda després del plebiscit perquè l'euro ja no estarà disponible com a mitjà de pagament", ha afirmat.
"I en el moment en què algú introdueix una nova moneda, surt de l'eurozona. És un element que em dóna esperances que la gent no voti 'no' en el referèndum", ha afegit. "A més, en el cas que el referèndum sigui negatiu, no existirà un marc de negociació per a la gestió del deute i el desenvolupament de Grècia", ha insistit.
"FER ESFORÇOS"
Més conciliador, el ministre francès d'Economia, Emmanuel Macron, ha opinat que fins i tot en cas que el 'no' guanyi, des d'aquest dilluns haurà que tornar a discutir un acord amb Atenes per impedir la sortida de Grècia de l'euro, que seria el primer retrocés del projecte de construcció europea. Així mateix ha subratllat que també la UE haurà de "fer esforços".
"Es tracta de trobar un compromís per a Grècia basat en les reformes, en un deute sostenible, en una evolució de la situació financera --per a la qual cosa nosaltres també haurem de fer esforços--, en un acompanyament administratiu, polític", ha dit Macron.
L'objectiu ha de ser "la integració més forta de la zona euro. Perquè si hem arribat fins aquí és perquè durant deu anys hem viscut en un malentès que ens ha portat a aquesta situació" i perquè "la zona euro sense una solució i una ambició, vol dir que demà hi haurà altres Grècies".
Macron ha repartit culpes de la situació a Grècia i també a la UE. Així, segons el seu parer, el problema de fons que ha portat a la crisi actual ha sigut "la irresponsabilitat dels dirigents grecs durant un decenni, que van deixar que els salaris pugessin i no van fer reformes", però també la resta dels socis de l'euro, que veien el que passava i no van dir res.
PREPARATS A LONDRES
Des de Londres, el ministre britànic d'Economia, George Osborne, ha assegurat que el Regne Unit "està preparat" per afrontar "qualsevol resultat" que es produeixi en el referèndum grec.
En una entrevista amb la cadena pública BBC, el titular de Finances ha explicat que el Govern de David Cameron ha elaborat "plans" de contingència davant "qualsevol decisió que prengui Grècia" en la consulta. "Crec que ningú dubta que la situació grega té un impacte sobre l'economia europea, la qual té un impacte sobre la nostra. No som immunes a aquests esdeveniments", ha dit Osborne.
Osborne ha mostrat empatia pels grecs per "les dificultats que estan passant". "No és culpa seva, és culpa d'alguns governs terribles que han tingut en el passat", ha opinat abans d'afirmar que les regles de la zona euro han de ser respectades.
LA ALERTA DEL BUNDESBANK
Notícies relacionadesI a Alemanya, el president del Bundesbank, Jens Weidmann, ha advertit a Angela Merkel --una de les impulsores de la màxima duresa amb Grècia-- que si Atenes surt de l'euro el pressupost d'Alemanya se'n ressentirà en milers de milions d'euros.
Segons publica el diari 'Handelsblatt' citant fonts del Govern alemany, Weidmann ha alertat que el banc central alemany tindria unes pèrdues de més de 14.400 milions d'euros.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista