LA REACCIÓ ESPANYOLA

Rajoy perd l'aposta després de fer campanya contra Tsipras

El president guarda silenci davant la victòria de Syriza i reuneix avui el seu equip econòmic

El PSOE expressa el seu «respecte» pel resultat i Podem celebra el triomf del 'no'

Una manifestació solidària en suport al Govern grec a Madrid, ahir.

Una manifestació solidària en suport al Govern grec a Madrid, ahir. / JAVIER SORIANO / AFP

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS
MADRID

Silenci oficial ahir a la nit a la Moncloa. El Govern espanyol havia fet obertament campanya pel  a Grècia i ha perdut. El mateix president, Mariano Rajoy, va reclamar dimarts als grecs que apostessin «per l'euro», el primer pas, segons el seu parer, per fer fora el primer ministre hel·lè, Alexis Tsipras. El cap de l'Executiu aspirava que les institucions europees poguessin negociar amb «un altre Govern», cosa que no passarà. Rajoy ha sigut derrotat pels grecs i deu haver tingut una sorpresa important, perquè els seus assessors econòmics asseguraven divendres a la tarda en privat que el resultat, guanyés el  o el no, seria «molt ajustat».

El cap de l'Executiu va convocar ahir al vespre la Comissió Delegada d'Afers Econòmics, que celebrarà una reunió aquest matí a primera hora. Fonts de la Moncloa van justificar el mutisme perquè «abans» que el Govern espanyol havien de parlar «la Comissió i l'Eurogrup», ja que són els que «negocien amb Grècia». L'Executiu tampoc va informar si Rajoy va mantenir trucades o no amb els seus homòlegs europeus al llarg de la jornada de votació.

'ESPANYOLITZAR' LA SITUACIÓ / Aquests últims dies, Rajoy ha intentat aprofitar-se de la situació grega per encoratjar la por a l'aposta per Podem i fins i tot al PSOE, al qual acusa d'obrir les portes de les institucions als «radicals» del partit de Pablo Iglesias. «El PSOE ha preferit deixar-li el poder a Syriza guió Podem (sic)», va afirmar dilluns passat en una roda de premsa.

A més a més del Govern, la majoria dels partits han convocat reunions extraordinàries per avui en què analitzaran la delicada situació econòmica.

La comissió executiva federal del PSOE, per la seva part, sí que es va manifestar ahir a la nit mitjançant un comunicat en què va expressar el seu «respecte» pel veredicte de la societat grega, però va reclamar «responsabilitat» a l'Executiu de Tsipras i «altura de mires» tant al Govern hel·lè com a les institucions europees i els socis de la Unió. Aquesta posició dels socialistes ha portat Beatriz Talegón, exsecretària general de les Unió Internacional de Joventuts Socialistes, a demanar la baixa del partit. Talegón lamenta la posició equidistant que ha tingut la direcció i, després de diversos desacords amb el secretari general, Pedro Sánchez, ha decidit deixar la formació.

Notícies relacionades

FRE ALS QUE «HUMILIEN» / El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, es va felicitar pel resultat. «Avui a Grècia ha guanyat la democràcia», va escriure a la xarxa de Twitter. Iglesias va fer campanya en favor de Syriza i va participar en alguns dels seus mítings durant la campanya l'hivern passat, i la setmana passada va reclamar el no en la consulta en resposta als que pretenen «humiliar» la societat hel·lena.

El candidat d'Izquierda Unida a la presidència del Govern, Alberto Garzón, considera que «un acord sobre el deute serà necessari i inevitable». «El deute no és un problema solament grec i s'haurà d'arribar a un pacte perquè és impagable», va declarar a La Sexta, abans de recordar la «coresponsabilitat» dels bancs alemanys, que eren «els creditors fa cinc anys».