LA CRISI DEL PAÍS HEL·LÈ
Varufakis, el 'hacker'
L'exministre grec tenia un pla secret per crear un sistema bancari paral·lel que permetés fer el salt a la dracma
Per posar-lo en marxa era necessari piratejar la web d'Hisenda
«Sí que teníem un pla b». L'exministre de Finances grec Iannis Varufakis va treballar en un sistema de pagaments alternatiu en cas d'emergència. Amb pèls i senyals ho explica en una conversa filtrada ahir per la premsa grega. El projecte, que passava per piratejar la Secretaria General d'Ingressos Públics, comptava que el sistema operés en euros, però que pogués saltar a la dracma «d'un dia per l'altre» en cas que fos necessari.
Després de la seva dimissió, Varufakis ja va revelar que una comissió del seu ministeri havia treballat l'escenari del retorn a la dracma. Però en una conversa que hauria mantingut amb inversors i representants de fons d'alt risc el 16 de juliol -alguns fragments de la qual publica ara el diari Kathimeriní-, l'exministre va molt més enllà. Assegura que havia rebut permís d'Alexis Tsipras el mes de desembre -un mes abans de les eleccions- per preparar aquest pla de contingència davant un col·lapse total del sistema bancari, i que s'havia mantingut en estricte secret. Però no li va arribar mai la llum verda per posar en pràctica el projecte. Segons explica Varufakis, la idea passava per fer servir la plataforma web a través de la qual els contribuents poden fer gestions i pagaments a Hisenda per e-banking.
«Planejàvem crear, de manera subreptícia, comptes vinculats a cada número d'identificació fiscal», desvela Varufakis. «I, amb un clic, assignar un pin a cada titular de número fiscal». Una vegada activat el sistema, cada un d'aquests comptes podria rebre transferències en una moneda electrònica vinculada a l'euro -per exemple, pagaments de salaris o pensions-. Cada titular podria fer al seu torn pagaments a altres comptes, formant a la pràctica un «sistema bancari paral·lel». Ràpidament es podrien haver desenvolupat aplicacions per a smartphone per tornar-lo més funcional, avança Varufakis en la conversa.
El principal escull era que la plataforma d'Hisenda depèn del Secretariat General d'Ingressos Públics, «controlada per la troica» assenyala l'exministre. «Controlo el hardware, però no el software, que pertany al Secretariat, ¿què fem?», va plantejar el seu estret col·laborador, un professor de Tecnologia de la Informació amic de la infància. La decisió de Varufakis va ser: «Piratejar el programa del meu propi ministeri». L'objectiu era copiar el seu codi a un altre ordinador, en el qual dissenyar el sistema de pagaments paral·lel. Però l'autorització de Tsipras no va arribar mai, lamenta Varufakis en la conversa.
Confiscar les reserves
Notícies relacionadesLa notícia ha causat un bon enrenou a Grècia. Diversos càrrecs de l'Executiu van assenyalar ahir que el primer ministre no va donar mai permís. Posant més llenya al foc, l'exministre d'Energia, Panayotis Lafazanis, admetia haver suggerit la incautació de les reserves de diners del Banc de Grècia «amb el permís del BCE o sense».
«Cal contenir-se amb certes declaracions. El que prepari el personal d'un ministre no constitueix política de Govern», asseverava el viceministre de Finances, Dimitris Mardas. «Tots els nostres esforços són dins l'euro», va declarar ahir, desmentint de manera categòrica que l'Executiu hagués debatut aquestes opcions.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació