LLUITA CONTRA EL TRÀFIC ANIMAL

L'última urpada de Cecil

L'escàndol per la cruel execució del lleó desenterra una resolució de l'ONU per regular la caça major furtiva i el tràfic de trofeus

Zimbàbue demana extradir el caçador nord-americà

Majestuós 8 El lleó Cecil en una foto d’arxiu al parc nacional de Hwange (Zimbàbue).

Majestuós 8 El lleó Cecil en una foto d’arxiu al parc nacional de Hwange (Zimbàbue). / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

El final del majestuós lleó Cecil va ser cruel: enganyat fora de la seva àrea de protecció al parc nacional de Hwange a Zimbàbue, ferit durant dos agònics dies per l'arc i la fletxa del dentista nord-americà Walter Palmer i finalment executat i decapitat. Fins i tot així, la bella bèstia ha sigut capaç de clavar una última urpada.

L'escàndol i la indignació que ha provocat la seva mort ha servit per retornar l'atenció mundial a la legal però dubtosament moral indústria de la caça major, ha posat també el focus en problemes com la caça furtiva o el tràfic de trofeus i ha aconseguit donar impuls a intents polítics de legislar i regular en aquelles àrees.

Ahir mateix el Govern de Zimbàbue va anunciar mesures per restringir la caça de lleons, elefants i lleopards fora de Hwange.

Fa dos anys, Alemanya i Gabon van promoure una resolució a l'ONU per combatre la caça il·legal i el tràfic de fauna salvatge, però no va ser fins a aquest dijous que l'Assemblea General hi va donar la llum verda.

L'hora d'actuar

En l'aprovació batega la idea que va explicar l'ambaixador alemany Harald Braun: «Ha arribat l'hora d'actuar». I encara que la resolució no és vinculant, posa en marxa la maquinària de l'ONU, que l'any que ve hauria d'adoptar mesures.

No és l'únic pas que mostra que Cecil ha deixat empremta. Als EUA, divendres, el senador Bob Menéndez va presentar una legislació batejada en honor al felí, un dels 440 que es maten a l'any a l'Àfrica, que proposa restringir importacions o exportacions vinculades a animals d'espècies que s'estudia incloure a la llista d'amenaçades o en perill, com el lleó africà.

Actualment aquestes limitacions només s'apliquen a espècies ja a la llista, però l'argument de Menéndez per canviar les coses és de pes: «Si estem prou preocupats pel futur d'una espècie per proposar incloure-la a la llista, no hauríem de matar-los per esport». Fa un segle hi havia uns 200.000 lleons africans. La xifra avui és d'uns 30.000.

Indústria poderosa

La poderosa indústria de la caça major, que compta amb més de 1.000 grups dedicats a organitzar caceres i que es calcula que porta a l'Àfrica cada any més de 18.000 turistes

Notícies relacionades

-dels quals més de la meitat són nord-americans- intenta defensar-se escudant-se en la legalitat de les seves activitats. Amb Cecil, no obstant, ha perdut la batalla de les relacions públiques. No és només que pocs entenguin un món en què es paguen 50.000 dòlars per creuar l'oceà i acabar amb vida salvatge, sinó que la cacera va ser il·legal.

Zimbàbue vol que s'extradeixi Palmer (com 13.000 persones que han enviat una petició a la Casa Blanca). I potser s'aconseguirà. Després d'estar dies amagat, el dentista més odiat del món va contactar divendres amb les autoritats dels Estats Units a través d'un representant. ¿Caçador caçat?

Temes:

Àfrica