ESCÀNDOL A LA CÚRIA ROMANA

Piratejat un ordinador clau del Vaticà

Les reformes de Francesc atien la lluita interna dintre de la Santa Seu

El Papa Francesc. 

El Papa Francesc. 

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

El Papa pot ordenar aquesta setmana algun arrest dins del Vaticà, després que l'ordinador del revisor general de tot el sistema econòmic de la Santa Seu hagi sigut piratejat des de dins i que estiguin a punt de sortir a Itàlia dos llibres amb documents privats i confidencials interns. La Gendarmeria vaticana ha obert una investigació sobre aquest assumpte i, segons sembla, l'incaut pirata va deixar-hi les seves empremtes

La informació va ser revelada en un programa del canal RAI2 per Luigi Bisignani, un expert vaticanista, i també la va recollir el diari conservador Il Tempo. «Per ara no tenim res a dir», va respondre  el portaveu del Pontífex, Federico Lombardi.

En coincidència amb aquests fets, aquesta setmana seran posats a la venda dos llibres, Via Crucis, de Gianluigi Nuzzi, autor de Vaticano SA, i Avaricia, d'Emiliano Fittipaldi, que prometen «documentació inèdita», gravacions i altres papers.

Res és casualitat i tot apunta que a mesura que s'acosta l'aprovació final de la reforma general del govern central de l'Església catòlica, prevista per al 2016, la lluita dins del Vaticà s'ha tornat més acarnissada. El juny passat, el Papa va nomenar Libero Milone, exassessor de Deloitte, com a «revisor general de la Santa Seu» i li va donar carta blanca. La seva tasca consistiria a supervisar i controlar els comptes, pressupostos i balanços consolidats de tots i cada un dels organismes, despatxos i institucions de la Santa Seu. Es tractava de tocar un vesper d'interessos, fins i tot legítims, vist que cada organisme portava els seus comptes sense donar explicacions.

El nomenament es va produir després que Francisco introduís a la Santa Seu els organismes econòmics que exigeixen els acords internacionals sobre transparència.

L'ESPANYOL VALLEJO BALDA / Entre els relegats, molestos i investigats hi ha, segons fonts vaticanes, el monsenyor espanyol Vallejo Balda, al qual recolza l'Opus Dei, aspirant a dirigir la Secretaria Econòmica, el més alt organisme vaticà, creat per Francesc, per supervisar-ho i controlar-ho tot.

Hi ha qui diu que s'ha posat en marxa una espècie de segon Vati-

 

Notícies relacionades

leaks com el que hi va haver amb Benet XVI, quan el seu majordom, Paolo Gabriele, va robar documents privats i confidencials del Papa i, després d'un procés, va acabar a la presó. Amb tota probabilitat, va ser el boc expiatori de les lluites intestines de cardenals i bisbes que ja estaven prenent posicions en vistes de la successió de Joseph Ratzinger.

La diferència és que Jorge Bergoglio no encaixa els cops sinó que llança una contraofensiva que afecta tots els aspectes i nivells, ajudat amb tota probabilitat per les hosts de la Companyia de Jesús, els jesuïtes, de quals forma part.