Alerta a Londres per l'aparició de rates gegants immunes al verí

Alguns rosegadors tenen la mida d'un gat

Alerta a Londres per l’aparició d’un nou tipus de rata més gran i immune al verí.

Alerta a Londres per l’aparició d’un nou tipus de rata més gran i immune al verí.

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE/LONDRES

Són rates gegants i es passegen pel camp i  les ciutats britàniques, cada vegada amb més freqüència. Unes rates que en ocasions arriben a  tenir la mida d'un gat i que a més s'han tornat immunes al verí que habitualment s'utilitza per eliminar-les. L'Associació Britànica per al Control  de les Feristeles (BPCA) ha advertit de l'amenaça que suposen aquests rosegadors mutants,  de cara a l'hivern, quan intentin refugiar-se  del fred en cases i altres immobles.  

“A les rates normals se les ha anat exterminat amb verí, però estan sent reemplaçades per espècies  resistents a aquest. Lògicament el nombre està augmentant i poden convertir-se en un gran risc per a la salut de la població, si no es controla”, afirma el director executiu de BPCA, Simon Forrester. D'acord amb l'Associació el nombre de rates està augmentant  un 15% a l'any. Un 'boom' que es deu –afirmen- a la facilitat amb què troben menjar.

Notícies relacionades

Els rosegadors gegants es van veure per primera vegada en zones rurals, però ara han aparegut també a les ciutats. Sam Firtz es va quedar horroritzada quan es va creuar amb una rata d'entre 40 i 45 centímetres a la part del darrere de casa seva, en el  acomodat i cèntric barri londinenc de Belsize Park. La dona va poder treure fotos de la intrusa, com a testimoni de la seva mida inquietant. Rates de similars proporcions han aparegut en altres grans urbs com Glasgow i Swindon. Una d'elles, trobada en una nau industrial de Liverpool,  feia 61cm.

Les rates gegants han desenvolupat una mutació genètica que les fa immune al verí habitualment usat fins ara. Els investigadors de la Universitat de Huddersfield, que han estudiat el fenomen, han detectat la seva presència en nombrosos comtats d'Anglaterra. En alguns, com Gloucestershire o Shropshire, el 20% de les rates posseeixen aquesta modificació genètica.  A Southampton la xifra de mutants arriba al 75%. Per acabar amb elles, segons BPCA,  caldrien substàncies tòxiques  més fortes, que estan subjectes a una legislació molt estricta i només poden utilitzar els serveis professionals de desratització. Aquests verins poden acabar sent  un perill per a la salut de les persones i del medi ambient. Al problema científic s'hi afegeix el fet que més de 200 ajuntaments i organisme locals d'Anglaterra han hagut de reduir dràsticament el pressupost per al control de rosegadors, per les retallades imposades pel Govern de David Cameron.