El Papa Francesc demana pau entre cristians i musulmans des d'una República Centreafricana en guerra
El Pontífex té previst finalitzar el seu viatge a Àfrica amb la visita a una mesquita
El Papa ha sigut rebut per la presidenta interina de la República Centreafricana a l’arribar a l’aeroport de la capital, Bangui. /
Així que va trepitjar ahir, després del seu pas per Kenya i Uganda, el terra de la República Centreafricana, nació ensangonada per un cruent i oblidat conflicte ètnic i religiós entre cristians i musulmans, el papa Francesc va explicar per què, malgrat que l’hi havien desaconsellat obertament, va posar la seva vida en risc amb una visita en un país en guerra. Una decisió insòlita per a un Pontífex de l’Església catòlica, i encara més en moments en què una onada d’actes terroristes assola mig planeta.
«S’ha de viure i construir tenint en compte la meravellosa diversitat del món circumdant», va afirmar Jorge Mario Bergoglio, davant de representants de la bel·licosa classe política del país africà, i va demanar desactivar el relat de la guerra de religions.
S’ha d’«evitar la temptació de tenir por dels altres, del que no ens és familiar, del que no pertany al nostre grup ètnic, a les nostres opcions polítiques o a la nostra religió», va puntualitzar, en un discurs audaç, en el qual, com en els altres quatre pronunciats al país, també va tornar a criticar –això sí, sense mencionar ningú en concret–, aquells que es beneficien econòmicament de les guerres.
Recordant els difunts Pau VI i Joan Pau II, el Papa va filar molt prim al sol·licitar als cristians superar la idea de contraposar entre l’islam i el cristianisme just després dels recents atemptats portats a terme a París i a Mali per extremistes islàmics. «Nosaltres, els cristians, estem cridats a ser en el món els artífexs d’una pau fundada en la justícia», va afirmar el cap de l’Església catòlica, qui, abans de tornar a Roma, va obrir ahir el Jubileu de la Misericòrdia a Bangui i va voler també que el seu últim acte d’avui dilluns a l’Àfrica sigui la visita a una mesquita.
«PERDÓ» DE LA CLASSE POLÍTICA/ El resultat immediat no va ser intranscendent. Per una part, Francesc va aconseguir que la presidenta del règim de transició, Catherine Samba-Panza, demanés «perdó» en nom de la classe política del seu país, pel que va qualificar de «descens a l’infern» que la República Centreafricana experimenta quotidianament des del 2013. Per una altra, la visita papal va ser fins i tot precedida, dissabte passat, per la primera reunió en dos anys entre els líders involucrats en el conflicte. Un pas concret per a un país que, en l’esperança de superar la violència, ha de celebrar un referèndum constitucional (13 de desembre) i unes eleccions presidencials (27 de desembre).
Sempre alternant els temes locals i altres de més globals, el Pontífex argentí no es va oblidar tampoc en les seves intervencions d’enviar una referència a la 21a Conferència Internacional sobre el Canvi Climàtic que comença avui a París i en la qual s’hauran d’abordar també les salvatges polítiques d’explotació que sovint sotgen els països més perifèrics. «Els ciutadans, les autoritats i les multinacionals tenen una greu responsabilitat» a administrar els recursos de països com la República Centreafricana, on encara existeix «una excepcional riquesa en biodiversitat».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia