VIOLÈNCIA ARMADA ALS ESTATS UNITS
Els autors del tiroteig de Califòrnia van deixar el seu bebè a casa l'àvia
Syed Rizwan Farook, de nacionalitat nord-americana, i Tashfeen Malik, estaven casats des de feia dos anys
Inspector del Departament de Salut de San Bernardino, els seus coneguts el descriuen com a "molt callat" i "completament normal"
Syed Rizwan Farook, de 28 anys, i Tashfeen Malik, de 27, identificats per la policia de Califòrnia com a autors de la massacre al centre social de San Bernardino, s'havien casat fa dos anys i tenien una nena de només sis mesos. Dimecres al matí, hores abans de dirigir-se al centre social on se celebrava una festa dels treballadors del Departament de Salut del comtat, Farook i Malik van deixar el seu bebè a casa de la mare d'ell, a la veïna ciutat de Redlands. Li van dir que Tashfeen tenia una cita amb el metge. Cap al migdia ja havien sembrat el pànic a San Bernardino, després de matar 14 persones i ferir-ne 17. Abans de fer-se fosc, ja eren morts, abatuts per la policia.
Syed Rizwan Farook va néixer a l'estat d'Illinois en el si d'una família musulmana i tenia nacionalitat nord-americana. De Tashfeen Malik se'n desconeix la nacionalitat, però algunes fonts apunten que podria ser originària del Pakistan i que hauria viscut a l'Aràbia Saudita abans de viatjar als EUA. La parella s'hauria conegut al país àrab, on Farook va viatjar, després d'haver entrat en contacte per internet, segons 'Los Angeles Times'.
INSPECTOR "MOLT CALLAT"
Farook treballava, des de feia cinc anys, com a funcionari del servei públic de Salut del comtat. Concretament, era especialista en salut ambiental i la seva feina consistia a revisar que els restaurants complissin la normativa sanitària. També inspeccionava piscines públiques i edificis com residències d'avis o clubs esportius. Com a treballador públic, assistia a la festa anual d'empleats del seu departament, en un edifici de l'Inland Regional Center, una agència pública de serveis socials. Segons fonts policials, en un moment de la festa, hi va haver "una disputa" i l'home se'n va anar molt enfadat. Va tornar acompanyat de Malik, moment en què van començar a disparar contra els assistents.Vestits amb robes d'assalt, van fugir després de col·locar diversos artefactes explosius als voltants que la policia va poder fer detonar.
Syed Rizwan Farook estava integrat a la seva comunitat i, segons els que el coneixien, semblava una persona molt normal. Sue Ann Chapman, una treballadora de China Doll Fast Food, restaurant que va ser inspeccionat aquest any per Farook, afirma que en ell no hi havia res estrany. "Era molt callat. Semblava completament normal", ha apuntat. Companys de feina han apuntat a 'Los Angeles Times' que Farook i la seva dona semblava que estaven "vivint el somni americà", en paraules de Patrick Baccari, un inspector que compartia despatx amb l'assaltant. Baccari i un altre col·lega citat pel diari de Los Angeles han detallat que Farook, amb qui treballaven des de feia tres anys, rarament començava una conversa, però era amable. Els seus col·legues el recorden com un devot musulmà que rarament parlava de religió amb ells.
PERFIL A UNA WEB DE CONTACTES
El perfil de Syed Rizwan Farook apareix a la web de contactes imilap.com, que es presenta com "una web per a persones amb discapacitats i segones núpcies". En el seu perfil, penjat pels seus pares quan el noi tenia 22 anys amb l'objectiu de buscar-li uns esposa, el noi explica que és musulmà, prové d'una família "religiosa però moderna, de quatre fills, dos nois i dues noies". Afirma que li agrada treballar en cotxes 'vintage' i moderns, que llegeix llibres religiosos, que li agrada anar a restaurants i passar l'estona al jardí amb la seva germana petita.
A més de la foto de Farook que apareix al seu perfil a la web de contactes, la cadena ABC ha fet pública una segona imatge.
Syed Farook is one of 2 shooting suspects killed by SBPD. The other suspect killed is Tashfeen Malik, his gf or wife pic.twitter.com/mzRAboxETG
— Rob McMillan (@abc7robmcmillan) 3 de diciembre de 2015
PASSAT DE VIOLÈNCIA MASCLISTA
Els arxius públics de la família Farook, que ara són objecte d'investigació, suggereixen que el jove va tenir una infància complicada. El 2006, la seva mare, Rafia Farook, va sol·licitar el divorci del seu marit i pare de Farook. Va adduir nombrosos episodis de violència masclista i va assegurar que el seu marit "amenaçava contínuament de suïcidar-se". En el judici, va declarar que en una ocasió un dels seus fills es va haver d'interposar entre la seva mare i el seu pare per "salvar" la dona. A més de Syed, Rafia té un altre fill, més gran que aquest, que va servir l'Exèrcit dels EUA.
Notícies relacionadesLa massacre comesa per la parella va sorprendre els seus familiars. Farhan Khan, un cunyat seu, no s'ho explicava. ¿Per què ho han fet? No en tinc ni idea. Estic en xoc', ha afirmat en una roda de premsa en què ha aparegut recolzat per membres del Council on American-Islamic Relations (CAIR), un grup que vetlla per la comunitat musulmana als EUA. El seu director a Los Angeles, Hussam Ayloush, ha fet una crida a l'opinió pública a no precipitar-se en les conclusions. "¿És per feina? ¿Per un motiu racial? ¿Per malaltia mental? ¿Per una ideologia radical? No ho sabem", ha dit.
Ayloush ha relatat que en un principi la mare de Syed, que estava a càrrec del bebè, es va preocupar quan va tenir notícia del tiroteig. Pensava que el seu fill i la seva nora podien haver sigut víctimes dels Els va trucar a tots dos però no va obtenir cap resposta. Al cap de poc, va començar a rebre trucades de mitjans de comunicació que la van informar que Syed i Tashfeen eren els autors de la massacre.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal