Crisi migratòria a Europa
Alemanya arriba a la xifra del milió de refugiats el 2015
El mes de novembre bat un nou rècord, amb l'arribada de 206.000 persones
Angela Merkel segueix mantenint les portes obertes entre crítiques i elogis
Alemanya ha acollit un milió de refugiats durant el 2015. Només un dia després que la cancellera alemanya Angela Merkel fos nomenada persona de l'any per la revista 'TIME' en gran part per la seva gestió de la crisi migratòria, les autoritats han anunciat que les xifra de persones que s'han registrat oficialment per intentar demanar asil ja ha arribat als set dígits i ha quadruplicat els números de l'any passat. Aquests registres escenifiquen l'èxode gegant de persones que han arribat a Europa durant el 2015 i el rol principal que Alemanya ha jugat per acollir als acabats d'arribar.
Les arribades del mes de novembre han tornat a batre un nou rècord. Així, segons ha apuntat el Ministeri de l'Interior alemany, fins a 206.000 persones han arribat al motor econòmic d'Europa per començar una nova vida. D'aquesta manera, se supera per primera vegada la línia de les 200.000 entrades.
Després que el mes de setembre Merkel va decidir obrir les portes d'Alemanya per acollir els milers de refugiats que s'amunteguen dramàticament als Balcans, Berlín va xifrar en 800.000 les previsions de noves arribades per a aquest any. A l'octubre, un document filtrat estimava que els números podrien créixer fins a 1,5 milions, gairebé més del doble del que s'assegurava un mes abans. Ara, tres setmanes abans que s'acabi l'any, Alemanya ja ha arribat oficialment al milió de persones, unes xifres que seguiran creixent fins que s'acabi el 2015. La gran majoria d'elles, unes 483.946, provenen de Síria. Els altres principals països d'origen dels refugiats són l'Afganistan, l'Iraq, Albània i Kosovo.
PROBLEMES A ALEMANYA
L'arribada de refugiats a Alemanya no ha estat exempta de controvèrsia. Les polítiques promogudes per Merkel han generat un fort debat sobre la seva figura. Mentre que uns sectors han elogiat la seva decisió de mirar d'ajudar els acabats d'arribar, la cancellera ha vist la seva popularitat ressentida a les enquestes i com a membres del seu partit, la CDU, l'han criticat obertament. L'arribada de refugiats també ha obert una petita bretxa en l'executiu de Berlín. Mentre que els conservadors fab una crida a endurir les polítiques d'asil, els socialdemòcrates demanen donar corda a una política d'integració.
Notícies relacionadesL'estat de Baviera, situat al sud-est d'Alemanya, ha sigut un dels que més han pressionat Merkel perquè fixi uns límits que encara no han arribat. Baviera és el primer 'land' en què els migrants posen peu. Al ser el més gran i més ric dels estats federats, li ha tocat assumir més quotes per acollir els refugiats. La incessant arribada de persones a aquesta regió ha portat el seu ministre president, el cristianodemòcrata Horst Seehofer, a alçar-se com la veu més crítica contra Merkel i la seva política d'aperturisme als refugiats dins del partit conservador. La ministra de societat de l'Executiu bavarès, Emilia Müller, ha sigut l'encarregada d'anunciar que s'ha arribat al milió de refugiats i ha aprofitat per insistir a la cancellera: “Hem d'establir un límit perquè Alemanya no pot continuar oberta a tantes arribades a llarg termini.
Alguns experts asseguren que el sistema Easy que s'ha utilitzat per comptabilitzar els registres de refugiats a tot el país no és del tot fiable. Mentre que uns apunten que les xifres podrien ser més grans perquè a vegades es pot trigar setmanes a registrar els acabats d'arribar, altres remarquen que podria cabre la possibilitat de registrar una persona múltiples vegades.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal