Congrés de la CDU a Karlsruhe

Merkel promet "reduir de manera perceptible" l'acollida de refugiats a Alemanya

La cancellera alemanya assegura que acotarà l'afluència d'immigrants en un intent d'acostar posicions amb els sectors més conservadors del seu partit

Angela Merkel, amb un llop de peluix amb què ha sigut obsequiada a la convenció de la CDU a Karlsruhe, aquest dilluns.

Angela Merkel, amb un llop de peluix amb què ha sigut obsequiada a la convenció de la CDU a Karlsruhe, aquest dilluns. / AP / MICHAEL PROBST

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de mesos assetjada per les crítiques internes i l'incessant flux de refugiats que està desbordant algunes ciutats d'AlemanyaAngela Merkel ha volgut defensar les seves polítiques migratòries davant els membres del seu partit, la CDU, en el congrés general que s'ha celebrat a la localitat de Karlsruhe, al sud-oest del país.

Davant el xoc d'opinions que ha protagonitzat amb membres del seu partit i fins i tot del seu Gabinet a Berlín, la cancellera ha volgut acostar posicions amb els diferents sectors del partit conservador i ha remarcat que intentarà reduir el nombre d'arribades. "Volem reduir i reduirem el nombre de refugiats de manera perceptible", ha assegurat.

La líder conservadora també ha remarcat la importància de la coalició entre la CDU i la CSU, el partit germà dels cristianodemòcrates de l'Estat de Baviera, per assegurar l'"èxit" d'Alemanya i ha fet referència a l'esperit alemany d'“aixecar-se de les ruïnes”. El líder dels conservadors bavaresos, Horst Seehofer, s'ha alçat en els últims mesos com la veu més crítica contra Merkel dins del partit i ha donat peu a una visible fractura interna que ara la cancellera intenta apaivagar.

Malgrat voler calmar els ànims, Merkel ha seguit amb el seu particular discurs centrat en termes d'humanitat i dignitat i ha fet una crida al deure moral del seu país: “Acollir els refugiats és un imperatiu humanitari”. La retòrica de la cancellera contrasta amb la de la majoria dels líders de la Unió Europea, que han enfocat el debat migratori com una qüestió de seguretat.

“No vindrà una massa de gent a Alemanya, sinó persones”, ha recalcat davant els seus coreligionaris. La seva posició política, lleugerament afeblida per la crisi migratòria, s'ha vist reforçada en l'última setmana per la seva millora en les enquestes d'opinió ciutadana i per haver rebut el títol de persona de l'any de la revista 'Time'.

L'octubre del 2010, una Merkel frustrada assegurava que “la societat multicultural ha fracassat”. Davant l'imminent repte que Alemanya afronta ara, la cancellera ha remarcat que el multiculturalisme és un “engany” i ha demanat que s'iniciï un procés d'integració exitosa per evitar que s'arribi a societats paral·leles i que es convisqui en comunió. Aquest missatge segueix la línia del que proposen els socialdemòcrates, els seus aliats de coalició de Govern.

MÉS IMPLICACIÓ D'EUROPA

Notícies relacionades

La cancellera ha reconegut la dificultat de gestionar aquesta crisi. “Cal reduir el nombre de refugiats, aquest és un interès de tots a Europa”, ha dit. Mentre que alguns membres de la CDU i dels líders nacionals creuen que això ha de passar per un enduriment de les polítiques d'asil i fins i tot per un aixecament de murs, Merkel ha optat per donar-los la benvinguda i plantejar insistentment un sistema de quotes al continent. Per això també ha volgut donar les gràcies als voluntaris que han ajudat els refugiats a arribar a Alemanya, una imatge que en contraposició a l'augment de la violència xenòfoba contribueix a millorar la cara del país.

Malgrat tot, la cancellera també ha donat el vistiplau per recolzar econòmicament Turquia perquè actuï com a policia d'Europa i freni el flux de refugiats que arriba principalment de països del Pròxim Orient com Síria o l'Iraq. Per això ha demanat que la Unió Europea s'impliqui a millorar la vida dels dos milions de persones que es troben de pas a Turquia. La dirigent també s'ha mostrat crítica amb la falta de cooperació internacional del continent. “L'infrafinançament de l'ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats) i de WFP (Programa d'Alimentació Mundial) és inacceptable”, ha lamentat.