INFORME DE REPORTERS SENSE FRONTERES

El 2015 s'acaba amb 54 periodistes segrestats, un 35% més que l'any anterior

Tres reporters espanyols es troben en mans del grup gihadista Al-Nusra a Síria

 José Manuel López, Ángel Sastre, i Antonio Pampliega, d’esquerra a dreta, tres periodistes segrestats a Síria.

 José Manuel López, Ángel Sastre, i Antonio Pampliega, d’esquerra a dreta, tres periodistes segrestats a Síria. / EFE

2
Es llegeix en minuts
MARGARYTA YAKOVENKO / BARCELONA

Quan el  2015 està a punt d'arribar a l final, 54 periodistes continuen segrestats a tot el món, un 35% més que el 2014, cosa que ha permès a Reporters Sense Fronteres (RSF) qualificar aquest any com a "perillós per a la professió de periodista", en particular en zones de conflicte. 

L'organització, que publicarà l'informe final dels periodistes segrestats i assassinats el 28 de desembre, ha destacat que encara que hi hagi més segrestats que l'any anterior, el nombre d'empresonats s'ha reduït en un 14%, fins als 153 periodistes.

SÍRIA, EL PAÍS MÉS PERILLÓS

Segons les dades recollides per RSF, Síria és el país més perillós per exercir la professió ja que és el país amb més reporters segrestats, 26 en total. El segueixen de prop el Iemen amb 13, l'Iraq amb 10 i Líbia amb 5 periodistes segrestats. Tan sols l'Estat Islàmic manté retinguts 18 professionals de la informació, seguit dels Hutíes iemenites amb 9.

El grup gihadista Al-Nusra manté segrestats actualment 4 periodistes, entre ells els tres espanyols Ángel Sastre, José Manuel López i Antonio PampliegaÁngel SastreJosé Manuel LópezAntonio Pampliega. Els tres periodistes, que exercien com a 'free-lances', van ser segrestats a Alep (Síria) el 13 de juliol passat, juntament amb el seu guia intèrpret Usama Ajjan

Segons informació de RSF, aquests tres experimentats reporters de guerra seguirien en mans del Front Al-Nusra i el guia hauria sigut alliberat. No obstant, encara hi ha informació que es desconeix. 

CAIGUDA DELS SEGRESTOS

Paradoxalment, encara que hi hagi més periodistes ostatges el 2015, el nombre de segrestos va caure en un 34%. Això es deu al fet que el nombre de periodistes segrestats més de 24 hores va disminuir aquest any principalment perquè a Ucraïna, on es va concentrar la majoria de les captures del 2014, no es va registrar cap segrest aquest any.

En aquesta disminució hi ha influït la congelació parcial del front de batalla, un descens de la intensitat dels combats i, principalment, menyspresència de la premsa internacional al país.

Dels 79 periodistes que van ser segrestats aquest any, el 70% van ser retinguts en zones de conflicte. El 95% eren periodistes locals i només el 5% eren periodistes estrangers.

MENYS PERIODISTES ENTRE REIXES

Malgrat el descens del nombre de periodistes empresonats, 153 professionals davant 178 el 2014, el món manté "importants presons" per a professionals.

En particular, la Xina, que amb 23 reporters entre reixes segueix sent la presó més gran del món per a periodistes seguida d'Egipte amb 22, l'Iran amb 18 i Eritrea amb 15.

A ells se sumen 161 'periodistes-ciutadans' empresonats i 14 col·laboradors de mitjans de comunicació. RSF també ha assenyalat que cinc dones professionals continuen empresonades i un periodista estranger, l'iraquià Mohammad Rassul de 'VICE News', detingut a Turquia el 27 d'agost i acusat de terrorisme per haver participat en una investigació en la frontera siriana sobre la qüestió kurda.

Notícies relacionades

Precisament, l'organització ha posat el focus a Turquia, on "l'espiral repressiva" va tornar a situar el país "entre les cinc presons més grans del món per a periodistes", amb 9 professionals entre reixes.

El balanç anual de RSF també inclou 8 periodistes desapareguts, qualificació que s'atorga a aquells dels quals no es tenen notícies però no hi ha indicis suficients per determinar el seu segrest o el seu assassinat.