CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA
La UE admet que el pla de refugiats no funciona
Des del setembre fins ara només s'han reubicat 184 de les 160.000 persones compromeses
Alemanya pressiona per reassentar refugiats sirians directament des de Turquia
mbenach32190991 syrian refugees go about their daily lives at the 151217212025 /
La Unió Europea és conscient que el pla per reubicar refugiats de Grècia i Itàlia i reforçar el control de les fronteres exteriors ha sigut un fracàs. Des del mes de setembre fins ara només s’han reubicat 184 dels 160.000 sirians, eritreus i iraquians, només funcionen dos dels 11 centres de registre d’empremtes dactilars promesos i les arribades des de Turquia a través de les illes de l’Egeu, encara que s’han alentit, segueixen estant al voltant de 4.000 diàries. Amb aquest cru panorama, els líders europeus volen aprofitar aquesta última cimera de l’any per renovar el compromís polític al voltant d’una estratègia migratòria que setmana rere setmana segueix fent aigües.
«L’aplicació de l’estratègia resulta insuficient i s’ha d’accelerar», admeten en l’esborrany de conclusions que tenen previst aprovar durant aquest Consell Europeu, el setè des que va començar l’any en què es discuteix al màxim nivell polític la crisi migratòria. «Per preservar la integritat de Schengen [l’espai de lliure circulació de persones] és indispensable recuperar el control de les fronteres exteriors. Cal resoldre amb rapidesa les deficiències observades, en particular pel que fa als punts crítics, la reubicació i el retorn», reconeixen.
Paraules que reiteren el missatge més repetit aquests dies pel president de la Unió Europea, Donald Tusk: no hi ha alternativa a la protecció de fronteres, condició sine qua non perquè la política migratòria europea funcioni. «Si fracassem haurem de tancar-les inevitablement», alerta el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker.
Entre els compromisos que tenen intenció de renovar: solucionar les deficiències de les fronteres exteriors de Schengen –assegurant especialment controls sistemàtics amb les bases de dades rellevants i evitant l’ús fraudulent de documents falsos–, resoldre els problemes amb els centres de registre i acordar un calendari precís per obrir els nou que falten, i prendre mesures per superar la negativa de molts refugiats a registrar-se. Els líders també es comprometran a estudiar la nova proposta per crear un cos de guardacostes i fronteres europeu, que genera tensions entre els estats membres.
Acollida voluntària
«Europa no pot seguir sent vulnerable quan els països de Schengen no són capaços de protegir efectivament les seves fronteres. Si rebutgem la proposta de la Comissió, haurem de trobar-ne una altra, però temo que serà igual de dolorosa», alerta el dirigent polonès sobre una iniciativa apadrinada per França i Alemanya.
Notícies relacionadesBerlín també pressiona perquè el màxim nombre de socis possible participi en l’esquema d’acollida de refugiats voluntària promogut per la Comissió Europea i que era objecte aquest dijous a Brussel·les d’una minicimera en la qual han estat presents onze estats membres –Mariano Rajoy hi estava convidat però no hi va assistir–, els dirigents europeus i el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu.
De la cita no surten números, però sí que suposa un nou gest polític cap a Ankara destinat a convèncer el Govern de Recep Tayyip Erdogan que blindi una frontera marítima que segueix sent molt porosa.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia