Seixanta milions de persones refugiades al món

Cada dia entre gener i juny van deixar el seu país 4.661 persones, segons ACNUR

Refugiats. / ACNUR

3
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

Més de 60 milions. Aquest és el nombre de persones desplaçades o refugiades que hi ha al món, víctimes de guerres, persecucions polítiques, violència i violacions dels drets humans. Així de terrible és la realitat que dibuixa l'informe fet públic aquest divendres pel l'Alt Comissariat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR), que certifica l'any 2015 com el que ha registrat "un creixement sense precedents en matèria de desplaçaments forçats al món". 

Només en el primer semestre de l'any, cinc milions de persones més s'han sumat a la condició de refugiades (839.000) o desplaçades dins dels seus països (4,2 milions), la majoria amb el seu origen a Síria. Aquest èxode suposa que cada dia entre gener i juny, 4.661 persones van creuar les fronteres i 23.000 més es van veure forçades a abandonar casa seva en un forçós desplaçament intern.

És el conflicte sirià el que des del 2011 alimenta un creixement imparable dels refugiats al món, que s'han disparat en un 45% en quatre anys. Avui, una de cada 122 persones és refugiada. Amb 4,2 milions de persones fora del país i 7,6 milions de desplaçaments interns, Síria ha substituït després de diverses dècades l'Afganistan com el país amb més població refugiada del món.

És per això que el cap de l'ACNUR, Antonio Guterres, ha subratllat en roda de premsa que el nombre de refugiats seguirà creixent el 2016 a menys que es posi fi a a la guerra en aquest país i s'ajudi de forma massiva els països veïns, molt desestabilitzats per un conflicte que ja ha convertit Turquia en el país que ha acolltr més refugiats del món: 1.800.000, el 98% d'ells sirians. El Líban acull 1,2 milions de sirians, Jordània, 628.000, l'Iraq 251.00 i Egipte 131.000.

Guterres ha instat la Unió Europea a posar en marxa un "programa massiu de reassentament de refugiats", deixant clar que parla de "centenars i centenars de milers de persones". En la seva opinió, fins ara Brussel·les "ha actuat tard i ha ofert menys del que era necessari". "No hi ha hagut mai una necessitat més gran de tolerància, compassió i solidaritat amb la gent que ho ha perdut tot", ha insistit.

Antonio Guterres

JEFE DE ACNUR

"No hi ha hagut mai una necessitat més gran de tolerància, compassió i solidaritat amb la gent que ho ha perdut tot"

Però no només és Síria. Ucraïna, on els rebels separatistes estan alçats en armes a l'est del país des de l'abril del 2014, ha contribuït a augmentar amb gairebé 97.000 persones acollides a Rússia la relació de refugiats al món. El deteriorament de la situació a l'Afganistan, Burundi, el Congo, Mali, Somàlia, el Iemen i el Sudan del Sud han fet la resta. Dels 60 milions de persones refugiades al món, 20,2 han fugit de guerres, la xifra més alta des del 1992, segons subratlla l'informe ."El 80% dels desplaçaments forçats al món es deu a conflictes. Si solucionem les causes primigènies que causen el desplaçament, solucionarem l'anomenada crisi dels refugiats", ha dit Guterres.

El màxim responsable d'ACNUR, el mandat del qual finalitza el 31 de desembre, no ha pogut evitar fer un balanç amarg de la seva dècada en el càrrec. "Fa 10 anys parlàvem de 38 milions de desplaçaments forçats, avui parlem de 60 milions. Però el pitjor és que tenim menys recursos per oferir-los i no hem aconseguit complir amb el nostre mandat de protegir-los", ha dit.

Alemanya, al capdavant

L'estudi cobreix fins al juny del 2015, sense recollir per tant el gruix de les arribades massives a Europa pel Mediterrani, que s'han concentrat sobretot a partir dels mesos d'estiu. Però sí que ja situa Alemanya com el país que en el primer semestre de l'any va encapçalar la llista de sol·licituds d'asil: 159.000. El segon és Rússia, que va registrar unes 100.000 sol·licituds, persones que fugen de l'est d'Ucraïna principalment. 

Notícies relacionades

La regió de l'Àfrica subsahariana és on es concentra la xifra més alta de refugiats (4,1 milions), seguida de l'Àsia i el Pacífíc (3,8 milions), Europa (3,5 milions), el Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica (3 milions). Molt per darrere, amb 750.000 persones, se situa el continent americà. 

Però a més, mentre l'exili dels refugiats augmenta, disminueixen els ritmes de retorn dels que se'n van anar, que està en el seu nivell més baix en tres dècades, indicador que els conflictes perduren. En els primers mesos del 2015 només van tornar a les seves llars 84.000 persones, en comparació amb 107.000 del mateix període del 2014.