estats contra la llibertat religiosa

Nadal prohibit

Els Governs de Tadjikistan i Brunei veten qualsevol tipus de festa i adorn nadalencs per considerar que contravenen la llei islàmica

A Síria i els territoris palestins, els cristians viuen la festa sot6a l'amenaça de la violència

myakovenko32234681 a palestinian hangs used tear gas canisters as chr151223122815

myakovenko32234681 a palestinian hangs used tear gas canisters as chr151223122815 / MUSA AL-SHAER

3
Es llegeix en minuts
MARGARYTA YAKOVENKO / BARCELONA

La Nadal és, possiblement, la festa més global del planeta. Encara que és una festa cristiana, la seva celebració s’ha estès amb els anys a poblacions amb altres creences que, encara que no professin la religió de Crist, sí que col·loquen adorns, decoren arbres i posen per tot arreu la figura del Pare Noel. Però en alguns llocs aquest any el Nadal no el celebraran tots els que així ho desitgen. Les situacions de guerra en què estan alguns països, sumades a l’expressa prohibició d’alguns estats, han convertit el Nadal en una festa prohibida o, com a mínim, d’alt risc per als ciutadans que desitgen celebrar la principal festa cristiana.

 

TADJIKISTAN

El Govern de Tadjikistan, literalment, ha prohibit el Nadal. El Ministeri d’Educació tadjik ha prohibit la instal·lació d’arbres de Nadal, la celebració de dinars amb motiu de les festes i l’entrega de regals a totes les escoles del país. La televisió del país té vetada la difusió de la imatge del Pare Noel.

    Tadjikistan, una antiga república soviètica dituada a l’Àsia Central on la majoria de la població és musulmana, ja havia introduït el 2013 restriccions per a l’organització de vetllades festives i l’ús de la imatge del Pare Noel, considerat de tradició catòlica. Però, fins ara, les prohibicions no havien anat mai tan lluny.

    «La tala d’arbres, la seva instal·lació i decoració, l’ús dels focs artificials, els àpats festius i l’entrega de regals amb motiu de l’any nou, queden prohibits a totes les institucions educatives», diu el decret que el Govern va publicar aquest dimarts.

BRUNEI

Ni garlandes ni il·luminació festiva. El sultanat de Brunei viu el Nadal més trist de la seva història després que el totpoderós sultà Hassanal Bolkiah prohibís les celebracions. Brunei, un petit país del Sud-est Asiàtic ric en petroli, només té 430.000 habitants, dels quals, dos terços són musulmans. Per justificar la prohibició, les autoritats bruneianes han advertit als seus ciutadans que les decoracions nadalenques cristianes poden desviar els musulmans de la seva verdadera religió i portar-los pel mal camí. Qui incompleixi aquesta prohibició s’arrisca a penes severes de fins a cinc anys de presó. Les restriccions afecten també les empreses i els hotels que alberguen occidentals, que s’han vist privats per primera vegada de llums de colors i arbres nadalencs.

SÍRIA

A la petita localitat de Sadad, a 60 quilòmetres de Homs (Síria), la roba de festa i el trineu del Pare Noel han sigut substituïts per uniformes i vehicles militars. Abans de l’inici del conflicte sirià, el 2011, aquesta població estava habitada per 12.000 persones, la majoria cristians ortodoxos i catòlics.

    Aquest any, el Nadal no arribarà a Sadad, amenaçada per la invasió de l’Estat Islàmic. les posicions del qual estan a només 15 quilòmetres de la ciutat. La majoria de la població ha fugit i els que s’han quedat temen instal·lar qualsevol tipus de decoració que recordi aquest moment de l’any.

GAZA I ISRAEL

El Nadal tindrà un sabor amarg per als cristians residents a Gaza, molts dels quals han preferit l’exili abans que continuar a l’enclavament palestí administrat pels islamistes de Hamàs. La localitat palestina de Betlem, el lloc de naixement de Jesús segons la Bíblia, està a una distància de menys de 100 quilòmetres de Gaza. No obstant, pocs habitants de la franja es podran desplaçar fins a l’ocupada Cisjordània per poder celebrar el Nadal, ja que necessiten per fer-ho un permís especial expedit per Israel. Aquest permís s’entrega a comptagotes. Aquest any, Israel afirma haver-ne concedit 800. Als territoris palestins ocupats hi viuen 52.000 cristians, és a dir, l’1,37% dels palestins. Menys del 6% viuen a la Franja de Gaza, on la desocupació i la mala situació de l’economia fan que els joves somiïn amb l’exili. 

    Mentrestant, a Israel, un líder extremista jueu ha exigit en un article la cancel·lació de les celebracions de Nadal a Israel i ha comparat els cristians amb vampirs. Bentzi Gopstein, líder de l’organització racista Lehava, sosté que el Nadal suposa «la caiguda de la línia de defensa del poble jueu». 

Notícies relacionades

SOMÀLIA

El Govern de Somàlia ha fet pública la prohibició de la celebració de cerimònies que estiguin relacionades amb el Nadal. «Avisem sobre la celebració del Nadal, que és una cosa només dels cristians», va dir a la ràdio estatal Xeikh Mohamed Kheirow, director del Ministeri de Religió. La policia i els serveis d’intel·ligència del país tenen ordre de vetar les celebracions relatives a les festes de Nadal. Abdul-Fatah Halane, portaveu de l’alcalde de Mogadiscio, va dir: «El Nadal no se celebrarà a Somàlia per dues raons: tots els somalis són musulmans. L’altra raó és la seguretat».