CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA

Alemanya també confisca béns als refugiats

El ministre de l'Interior de Baviera assegura que la policia pot requisar diners si són més de 750 euros

A Baden-Württemberg el límit de diners que se'ls permet quedar-se als refugiats ha baixat als 350 euros

mbenach32455965 migrants walk through a frozen field after crossin160118162905

mbenach32455965 migrants walk through a frozen field after crossin160118162905 / MARKO DJURICA

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan el desembre passat Dinamarca va començar a debatre la confiscació de béns als refugiats que arribessin al país per pagar-los la manutenció, molts a Alemanya es van posar les mans al cap. La premsa alemanya fins i tot va comparar la mesura amb les expropiacions que els nazis van cometre contra la població jueva, evocant el pitjor fantasma del passat. Tan sols un mes més tard, la potència europea es veu submergida en una greu crisi política sobre com afrontar aquest èxode i dos dels estats federats ja han obert les portes a requisar diners als nouvinguts.

Baviera, el 'land' alemany més gran i ric i també el més crític amb la política de Merkel, ha sigut el primer que ha optat per aquesta via. El seu ministre de l'Interior, el conservador Joachim Herrmann, ha assegurat en una entrevista amb el diari 'Bild' que la policia estatal podrà requisar els diners i els actius dels refugiats que entrin al seu territori sempre que es tracti de més de 750 euros. Malgrat aquesta afirmació, el polític cristianodemòcrata de la CSU no ha especificat amb quina freqüència la policia recorrerà a aquest polèmic mètode. Encara més dura ha sigut la resposta del 'land' veí Baden-Württemberg, on el límit de diners s'ha rebaixat fins tan sols els 350 euros.

DESTÍ ALEMANYA

Alemanya ha rebut entre 2.000 i 5.000 refugiats al dia durant el mes de desembre. La gran majoria d'ells tenen com a portes d'entrada al país els estats de Baviera i Baden-Württemberg, que s'han vist desbordats per l'incessant flux migratori. Això els ha portat ara a assumir aquesta polèmica via, tot i que encara no s'han donat més detalls sobre com serà l'aplicació.

“Alemanya”. Aquesta és la paraula que la gran majoria d'exiliats té a la boca quan posa rumb a Europa. Saben que la potència europea és la que té més recursos per afrontar noves arribades i necessita població jove que treballi. Les ajudes als sol·licitants d'asil són generoses en aquest país, però la llei alemanya contempla que per poder-les rebre els refugiats s'han d'haver gastat primer els seus recursos. Això també inclou les joies familiars. “Malgrat que hi ha alguns prejudicis, com a sol·licitant d'asil no pots tenir més beneficis que els desocupats alemanys”, ha remarcat també a 'Bild' el comissari federal per a la integració, Aydan Özoguz.

Notícies relacionades

TANCAMENT DE FRONTERES

A Europa el 2016 ha començat com l'any de les fronteres. Ahir Àustria va assegurar que tancaria les portes i va establir un límit en l'arribada anual de refugiats fixat en les 37.500 persones. Els països balcànics han reaccionat en cadena per fer que els seus països siguin menys atractius, fins i tot per ser de pas, per als migrants. D'aquesta manera, Macedònia, Sèrbia i Croàcia ja han anunciat que també bloquejaran la seva frontera. El ministre de l'Interior alemany, Thomas de Maizière, crític amb Merkel, no ha deixat passar l'oportunitat per demanar la reintroducció indefinida a les fronteres alemanyes. Més pressió per a la cancellera.