La carrera a la casa blanca
Les revolucions polítiques de Trump i Sanders triomfen a Nou Hampshire
Kasich en surt reforçat amb el seu segon lloc en el camp republicà i Rubio pateix la debacle del debat
La humiliant derrota de Hillary Clinton confirma els seus problemes per guanyar-se la confiança dels votants
Dues revolucions polítiques tan diferents com les de Donald Trump i Bernie Sanders han capgirat aquest dimarts la política nord-americana. El llengut i provocador magnat immobiliari novaiorquès i el senador socialista de Vermont s'han coronat en contundents triomfs a les primàries celebrades a Nou Hampshire, complint el que predeien les apostes i a la vegada fent miques qualsevol perspectiva dels aparells tradicionals dels partits de controlar la carrera cap a les nominacions.
En el camp demòcrata, la victòria de Sanders per més de 20 punts sobre Hillary Clinton és la constatació que hi ha tot un moviment darrere del veterà polític independent de 74 anys, que ha injectat en les bases més progressistes i en els joves una energia comparable a la que va generar Barack Obama el 2008. En les seves pròpies paraules, que va pronunciar davant un entusiasmat públic a l'institut Concord de la capital, "la gent de Nou Hampshire ha enviat un profund missatge als aparells polític, econòmic i també mediàtic que, davant les enormes crisis que afrontem com a país, és massa tard per seguir amb el mateix de sempre. La gent vol un canvi de veritat".
En el camp republicà, Trump recorda que, malgrat que per a molts pugui semblar incomprensible, és més que un entreteniment passatger o un passatemps. Com Sanders però des d'un altre extrem, ha connectat amb el seu llenguatge sense límits i el seu missatge ultra i xenòfob amb desenes de milers de ciutadans que no senten que la recuperació econòmica sigui real (o que, si ho és, els hagi beneficiat) i que estan farts de Washington, la política i les institucions o el poder dels "grans diners" en la política. Després de caure a Iowa per sorpresa davant Ted Cruz, aquest dimarts a Nou Hampshire ha pogut tornar al seu missatge com de programa de televisió. "Tornarem a guanyar una altra vegada, guanyarem tant, sereu tan feliços..."
COP A CLINTON
Ningú es pot prendre el seu triomf, ni el de Sanders, a la lleugera. El del senador de Vermont és un cop monumental per a un monstre de la política i del partit demòcrata com Hillary Clinton, que va sortir dels caucus d'Iowa amb una pírrica victòria i, després de la humiliant derrota al mateix estat on el 2008 va ser capaç de plantar cara a Obama, ara camina com un animal ferit cap als caucus de Nevada del dia 20.
Encara que en el seu primer discurs Clinton ha assegurat que "l'important no és si et noquegen, sinó si t'aixeques" i ha intentat mostrar-se vigorosa, el seu missatge ha començat a adaptar-se immediatament al que ha convençut els votants de Sanders (ha arribat a parlar de treure els diners de la política, una declaració que ha provocat rialles entre molts votants presents a la festa del senador). I encara que en la campanya de l'ex primera dama aposten pel seu impuls més gran entre votants de minories com negres i llatins, miren amb preocupació l'aparent fuga de vot de dones i l'altaveu que la victòria a Nou Hampshire dóna a Sanders, que, segons les enquestes de peu d'urna, convenç molt més el terç dels demòcrates que consideren fonamental l'autenticitat i l'honestedat del candidat.
KASICH, AL PRIMER PLA
Notícies relacionadesEn el camp republicà, mentrestant, la preocupació de l'aparell del partit no ha de ser només la victòria de Trump per gairebé 20 punts o el tercer lloc de Ted Cruz, el favorit del Tea Party que ja va guanyar a Iowa. La possibilitat que un dels dos arribi a ser el nominat alimenta fantasmes que no es puguin guanyar unes eleccions presidencials al novembre. I encara que de Nou Hampshire n'ha sortit molt reforçat gràcies al seu segon lloc un dels seus a qui sí que veuen opcions d'unificar el país, el governador d'Ohio, John Kasich, poden donar per desterrada la idea de definir aviat la carrera i la nominació.
El governador d'Ohio, que s'ha centrat en una campanya positiva i representa l'ala moderada, surt reforçat per a la pròxima cita a Carolina del Sud el dia 20 (encara que Cruz sigui possiblement el més afavorit en un estat on pesen els evangèlics). Jeb Bush, malgrat el seu quart lloc, encara no tirarà la tovallola (cosa que sí que es podria estar plantejant el governador de New Jersey, Chris Christie). I Marco Rubio, apallissat, es nega a rendir-se. El jove senador de Florida ha recordat que els debats compten (la seva mala actuació en el debat de dissabte podia haver sigut una ensopegada però ha sigut una debacle, especialment quan les enquestes a peu d'urna apuntaven que va importar al 65% dels votants). "No tornarà a passar", deia en el seu discurs.
Primàries als EUA Marco Rubio Ted Cruz Bernie Sanders Donald Trump Eleccions als EUA Hillary Clinton
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"