CARRERA A LA CASA BLANCA

Guerra sense quarter contra Trump

Rubio i Cruz li treuen els draps bruts a l'empresari en l'últim debat abans del decisiu superdimarts

Guerra sense quarter contra Trump

DAVID J. PHILLIP (AP)

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Un dels aspectes més estranys d'aquesta campanya a la nominació republicana havia sigut que els candidats que aspiren a desbancar Donald Trump preferissin atacar-se entre ells que carregar contra l'home que ha acabat convertit en l'indiscutible favorit. Pot ser que tinguessin por dels seus insults o que pensessin que ell mateix s'acabaria autodestruint, però aquesta dinàmica finalment s'ha acabat. Després de tres victòries consecutives de l'empresari populista i la possibilitat que la contesa pugui quedar gairebé vista per a sentència dimarts que ve, quan es vota en 12 estats, Ted Cruz i Marco Rubio van llançar ahir a la nit una ofensiva sense quarter sobre Trump. Van buscar en els seus draps bruts i el van presentar com un liberal aliè als valors del partit.

Rubio va estar especialment incisiu i ràpid de reflexos. Va acusar el magnat d'haver contractat emigrants i treballadors sense papers en alguns dels seus projectes, com els polonesos que va utilitzar en la construcció de la torre Trump a Manhattan durant els anys 80. Li va dir que havia externalitzat a Mèxic i la Xina la producció de la línia de roba que porta el seu nom, i el va presentar com un estafador per haver presumptament enganyat els milers de persones que es van apuntar a l'anomenada Universitat Trump, uns cursos i seminaris per tenir èxit en els negocis. “Hi ha gent que va demanar un préstec de 36.000 dòlars per anar a la Trump University i ara l'han demandat”, va dir Rubio. "¿Saben què van rebre a canvi? Una foto amb un cartell retallat de Donald Trump".

EMPRESARI DE QUEENS

La vida de l'espavilat empresari de Queens, sempre àvid d'atenció mediàtica per alimentar el seu ego, està tan documentada que la seva biografia és un calaix sense fons de negocis dubtosos i posicions polítiques contradictòries i sovint relativament progressistes. Però, principalment, tot l'atac dels seus rivals republicans s'havia centrat fins ara a qüestionar les seves formes, el seu caràcter i el seu vocabulari de mariner borratxo sense burxar en assumptes més espinosos.

Cruz el va acusar de finançar “durant 40 anys” polítics demòcrates, des de Jimmy Carter al senador Harry Reid, i de voler portar a l'extrem l''Obamacare' creant una sanitat pública. Trump ho va negar, però va repetir que no deixarà que “ningú es mori al carrer per falta d'assegurança mèdica”. En una d'aquestes, el públic va ovacionar Cruz i, com ja ha fet alguna vegada, el 'showman' dels cabells oxigenats va carregar contra la platea dient que estava plena de “lobbistes”. La millor frase de la 'blitzkreig' va venir del senador per Florida. “Si no hagués sigut pels 200 milions que va heretar, ¿sabeu on seria ara Donald Trump? Venent rellotges a Manhattan”, li va dir Rubio. “Està tan equivocat…”, es va limitar a dir el magnat.

NO S'ARRONSA

El que no es pot negar és que Trump és capaç d'aguantar totes les que li engaltin. No s'arronsa, ni s'acovardeix, ni es fon. La pressió se la fuma amb gust, com un gall que escup displicent davant la rebel·lió de les gallines o un monarca absolut que no té pressa per aixafar el poble sublevat. Quan Rubio li va dir que era l'únic candidat que havia sigut multat per contractar “il·legals” en els seus projectes, Trump el va tallar en sec: “Sóc l'únic en aquest escenari que ha contractat gent”. Punt. “Tu no has contractat una sola persona, mentider”. “No hi entens gens de negocis, perds en tot el que fas”.

Alguns esperaven que aquest últim debat previ al superdimarts, celebrat a Houston (Texas) i retransmès per la CNN, servís per veure una faceta més temperada i presidencialista de Trump, donat el còmode avantatge de delegats que acumula després dels quatre estats disputats fins ara. Però va ser el mateix Trump de sempre, impertèrrit, políticament incorrecte i vulgar. A Cruz li va dir que és “un cas perdut” i “un mentider” i, sense por d'apartar-se de l'ortodòxia conservadora, va fer una rocosa defensa de la Planned Parenthood (PP), les demonitzades clíniques semipúbliques de salut reproductiva per a les dones. Semblava que estigués escoltant Hillary Clinton.

Notícies relacionades

"Sóc pròvida, estic en contra de l'avortament pel que fa a la Planned Parenthood, però milions i milions de dones amb càncer cervical o de mama reben ajuda de la PP. Podeu dir el que vulgueu, però ajuden enormement milions de dones". Si hi ha alguna cosa que li podria passar factura d'aquest últim debat, serà possiblement aquesta heretgia, encara que Trump ja n'ha dit d'altres en el passat i sempre n'ha sortit indemne.

En l'espectacle també hi van participar el neurocirurgià Ben Carson i el governador centrista d'Ohio, John Kasich. Al primer se'l va ignorar de forma tan ostentosa que, en un moment donat, va recórrer al sentit de l'humor i, buscant l'oportunitat de rèplica, va dir: "¿Per favor, algú em podria insultar?".