CARRERA A LA NOMINACIÓ DEMÒCRATA
Sanders pressiona Clinton en un debat molt dur
El socialista de Vermont arrodoneix el seu cap de setmana amb un triomf a les primàries de Maine
/
Tot està a favor de Hillary Clinton per aconseguir al final amb la nominació demòcrata, però, com a mínim, haurà de patir. Bernie Sanders va obtenir la seva tercera victòria del cap de setmana, després de guanyar els caucus de Maine per una diferència de gairebé 30 punts. Així queda un parcial de tres de quatre estats per al socialista de Vermont en només dos dies. Aquesta injecció de moral, unida a la urgència que enfronta la seva campanya, va quedar reflectida en el debat que va mantenir amb Clinton a Flint (Michigan), sens dubte el més dur dels disputats fins ara.
El contrast va ser evident, i els cops, continus. Sanders va tornar la veu al moviment antiglobalització que va qüestionar els fonaments del capitalisme a principis del mil·lenni. Hillary va sonar a continuïtat, tercera via i pragmatisme.
Al davant tenien el drama humà de Flint, una ciutat condemnada durant mesos a beure aigua contaminada pel plom a causa de la política de retallades del governador republicà i la negligència de les agències supervisores. Tots dos van estar d'acord que el governador, Rick Snyder, hauria de dimitir, però la treva va durar poc. Perquè Michigan és també el bressol de la indústria de l'automòbil i un dels estats del Cinturó de l'Òxid que marcaran la campanya les pròximes setmanes, una regió castigada pels efectes de la globalització i els acords de lliure comerç.
“Jo vaig votar per salvar la indústria de l'automòbil”, va dir Clinton referint-se al rescat del 2009, inclòs en el paquet multimilionari que va servir també per reflotar la banca. “Ell va votar contra els diners que van acabar salvant la indústria”. Sanders li va respondre acusant-la d'haver deixat que els seus “amics” de Wall Street destruïssin l'economia. “En el teu historial, has votat per cada un dels desastrosos acords comercials i per l'Amèrica corporativa”. Si hi va votar en contra, va dir el vell senador, va ser per no premiar la banca pel seu comportament temerari. “Deixem que els multimilionaris es rescatin a si mateixos”.
Sanders va insistir en els conflictes d'interessos que persegueixen Clinton. La va acusar obliquament d'hipocresia al recordar els milions de dòlars que ha recaptat la seva campanya de Wall Street i ella mateixa pels seus discursos davant els executius de Goldman Sachs. Una vegada més, li va demanar que fes públic el contingut d'aquests discursos. L'exsecretària d'Estat va recórrer a una de les seves frases de capçalera per pintar Sanders com un candidat monotemàtic, obsessionat per les multinacionals, els bancs i la disparitat econòmica. “Suposo que té raó”, li va respondre Bernie amb rapidesa de reflexos. “El meu únic tema és procurar reconstruir una classe mitjana que està desapareixent”.
El vot negre no serà tan decisiu a Michigan com ho ha sigut fins ara al sud, però tot i així serà important. Amb aquest factor en el pensament, els dos candidats van girar la vista a la presidència de Bill Clinton als anys 90. Hillary va recordar el creixement espectacular que va experimentar l'economia i com els ingressos mitjans dels afroamericans van augmentar més d'un 30% durant aquells anys.
Notícies relacionadesObligat a guanyar-se a les minories si vol tenir alguna possibilitat de conquistar la nominació, Sanders li va recordar que per llavors també es va desregular la indústria financera, es va firmar el NAFTA amb Mèxic i el Canadà, es van retallar programes socials i es van imposar lleis draconianes en la lluita contra el crim i les drogues que van fer estralls en la comunitat negra. “Així que si parlem dels anys 90, tens raó. Van passar moltes coses bones, però també moltes de dolentes”, va dir Sanders.
PRIMÀRIES DE PUERTO RICO
En les altres primàries de la nit, celebrades al bàndol republicà, Marco Rubio va guanyar a Puerto Rico amb més del 50% dels vots, dada que li atorga el total dels 23 delegats en joc. Per al senador per Florida, d'origen cubà, és la seva segona victòria, un baló d'oxigen molt necessari després d'haver guanyat només un dels 11 estat en joc durant el 'superdimarts'. Arriba, a més, només una setmana abans que es voti a Florida, on es juga pràcticament les seves opcions per seguir en la lluita. El vot de la nombrosa comunitat porto-riquenya allà serà important.
Primàries als EUA Marco Rubio Ted Cruz Bernie Sanders Donald Trump Eleccions als EUA Hillary Clinton
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim