El Japó viu amb por els efectes de la radioactivitat
Els estudis revelen un augment sostingut dels càncers de tiroide en els nens
Un òrgan independent vetlla suposadament per la seguretat de les centrals
jcortadellas33113769 members of the media wearing protective suits and160310110634 /
Fukushima és un maldecap quotidià cinc anys després que un tsunami escombrés el litoral oriental i inundés els reactors de la central. La factura humana inclou els gairebé 20.000 morts per les onades i els 100.000 japonesos desperdigats pel país, molts en barracons, després de fugir amb el que duien posat. El Govern ha escurçat el radi d'exclusió però la por a la radiació els manté allunyats.
Ja no són les filtracions i emissions les que mantenen la central enganxada a la premsa diària, sinó les notícies sobre els efectes de la radiació. Tòquio va indemnitzar l'any passat un treballador que havia desenvolupat un càncer després de netejar les instal·lacions en el que va suposar el primer reconeixement d'una víctima laboral. El Japó ha reconegut 13 casos de càncer entre els 44.000 treballadors que hi van participar. Una dotzena d'ells van rebre en la primera setmana dosis perilloses per a la seva salut. Les xifres condueixen a lectures alarmistes o negacionistes, segons les fonts, com és habitual en un assumpte científic abstrús i amb interessos pel mig. Per comparació: la radiació de Txernóbil, que va multiplicar per 20 vegades la de Fukushima, havia matat 28 treballadors en menys d'un mes.
Una lectura en diagonal de les informacions suggereix un horitzó inquietant. Ja s'han registrat 116 casos de càncer de tiroide en un examen sobre 300.000 nens de la prefectura de Fukushima, segons dades oficials. Els estudis revelen un augment sostingut des del tsunami, amb un salt de 25 nous casos a partir del 2014. Altres estudis revelen que gairebé la meitat dels nens tenen nòduls o quistos al tiroide que podrien desenvolupar el càncer o que la proporció de casos a Fukushima arriba als 600 per un milió, quan a la resta del país amb prou feines és d'un a tres.
Però els experts solen recordar que no s'ha acreditat ni una sola mort per radiació i al·ludeixen a la lletra menuda que no cap als titulars. Els exàmens són obligatoris a Fukushima i s'utilitza material més exacte per detectar fins i tot els més minúsculs. És a dir, es busca més i millor. L'augment de revisions de la glàndula tiroide als Estats Units durant les últimes dècades ha multiplicat el nombre de diagnòstics encara que el de morts es manté estable.
REVISIÓ DE TIROIDE
L'ansietat dels pares de Fukushima empeny a extirpar la tiroide fins i tot quan el Col·legi de Radiologia dels Estats Units aconsella ignorar per inofensius els nòduls més petits. És l'anomenada “epidèmia de diagnosi”. El dubte radica en si tots aquests factors correctors són suficients per descartar la influència de la radioactivitat en els càncers detectats. Les conclusions definitives requeriran una perspectiva temporal més gran.
Toshihide Tsuda, professor de la Universitat d'Okayama, assegura que les anàlisis massives no expliquen per si mateixes l'augment de càncers, mentre que l'Associació Mèdica de Fukushima ha qualificat d'“improbable” que estiguin vinculats amb la radiació.
En la percepció alarmista hi influeix la falta de credibilitat del Govern i una indústria obscurantista i abonada a l'escàndol. L'Autoritat de Regulació Nuclear (NRA) ha silenciat fins i tot els estudis independents favorables per por que la població els malinterpreti. Les instruccions són clares: el millor és no parlar. La premsa japonesa informava recentment que la iniciativa governamental d'enviar un equip d'experts a la zona per aconsellar els ciutadans va fracassar per la desconfiança generalitzada.
REOBERTURA DE REACTORS
El Japó extreia de les centrals nuclears el 30% de la seva energia abans de Fukushima i planejava augmentar el percentatge fins al 50%. La crisi va provocar l'apagada nuclear i les promeses d'un horitzó sense centrals, però la realitat d'un país petit i sense recursos naturals ha truncat el pla. El primer ministre, Shinzo Abe, ha insistit que la recuperació econòmica és quimèrica amb les pesades factures de l'energia importada i aquest any ja han reobert dos reactors. L'opinió pública, majoritàriament contrària, tampoc està tranquil·la amb les noves normatives per reforçar la seguretat de les centrals i netejar el sector. Ara el seu control va a càrrec d'un òrgan independent, la NRA, que substitueix el Ministeri d'Indústria, tradicional trobador dels beneficis de l'àtom.
Greenpeace nega els canvis. “La NRA és feble i ineficaç i es prepara per aprovar la reobertura de reactors sense haver tractat els riscos més grans de seguretat. Els perills per tsunamis i terratrèmols han sigut ignorats, els de la cendra d'erupcions volcàniques no han sigut correctament estudiats i els de l'ús de plutoni ni tan sols s'han considerat”, assegura per 'e-mail' Shaun Burnie, a bord del 'Rainbow Warrior', que aquests dies navega per aigües de Fukushima.
Burnie recorda que el director de la NRA prové del sector nuclear malgrat la prohibició legal i que els milers de treballadors que netegen Fukushima són subcontractats amb salaris misèrrims.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista