DEBAT REPUBLICÀ

Trump manté que "l'islam ens odia"

Els republicans s'obliden dels insults abans de l'inici de la fase decisiva de les primàries

Trump manté que "l'islam ens odia"

JOE RAEDLE (AFP)

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Els últims presidents dels Estats Units, tant George Bush com Barack Obama, s'han esforçat per separar l'islam de les conductes de l'extremisme islàmic per evitar els intents de criminalitzar en bloc una religió que professen 1.600 milions de persones a tot el món. Però no és el cas de Donald Trump. En el debat republicà celebrat ahir a la nit a Miami, el magnat immobiliari va mantenir les paraules que va dir un dia abans i que han indignat amplis sectors de la societat nord-americana: “L'islam ens odia”. Cap dels seus rivals va recolzar la seva afirmació, unes postures que Trump va atribuir a la “correcció política”.

“Hi ha un odi terrible, quan àmplies porcions d'un grup de població, l'islam, estan disposades a utilitzar mitjans molt, molt durs”, va dir el favorit per aconseguir la nominació republicana. “Mantinc exactament el que li vaig dir a Anderson Cooper”, el periodista de la CNN a qui va fer les declaracions. Marco Rubio va objectar. Va parlar dels musulmans que serveixen a l'Exèrcit nord-americà o de la necessitat de treballar juntament amb els països àrabs per derrotar l'autodenominat Estat Islàmic. “Els presidents no poden dir el que vulguin. Té conseqüències, aquí i a la resta del món”, li va dir Rubio. Però no va poder evitar certa confusió a l'incloure entre “els musulmans que no són radicals” els països del Golf i l'Aràbia Saudita, el règim que propaga a cop de talonari la mateixa interpretació rigorista de l'islam que abanderen l'EI o Al-Qaida.

El debat, en qualsevol cas, no es va assemblar gens a l'espectacle dels últims temps. No hi va haver insults personals ni cops baixos ni al·lusions a la mida del penis. Hi va haver substància, pausa i poquíssims atacs. “Que cívic que ha sigut fins ara, no m'ho puc creure”, va arribar a dir Trump. En les seves pròpies paraules, va ser “un debat molt elegant”.

L'explicació està en el moment que s'acosta i en l'atipament conservador amb el nivell de parvulari pel qual ha transitat la conversa últimament. En cinc dies, comença la fase decisiva de les primàries. Dimarts es vota en grans estats com Florida, Ohio i Illinois, on tots els delegats aniran per al guanyador. Trump, que lidera en tots ells, es va esforçar per semblar presidenciable i apel·lar a la unitat del partit. Ted Cruz, que és l'únic que li fa ombra, va treure la seva vena més populista a l'abordar la immigració i el lliure comerç, una tàctica que li està donant excel·lents rèdits al seu rival. “El lliure comerç, quan obre mercats estrangers, ajuda els americans. Però ara mateix ens estan matant en el comerç internacional”, va dir el senador per Texas abans de criticar les polítiques de l'Administració Obama.  

Notícies relacionades

Rubio necessita guanyar a casa seva, a Florida, per mantenir alguna esperança. I va tornar a ser el Marco cortès i optimista dels inicis després d'haver-se penedit d'haver entrat en el fang dialèctic amb Trump, una aposta que li ha donat resultats nefastos. L'únic que no ha entrat mai en el joc és John Kasich, que confia a guanyar al seu estat d'Ohio, on és governador, per mantenir-se viu i arribar fins a la convenció.

L'aparell republicà somia que Trump no arribi als 1.237 delegats necessaris per assegurar-se la nominació, cosa que li permetria maniobrar a Cleveland per elegir un dels seus rivals. Però ahir el multimilionari li va fer un encàrrec claríssim a la jerarquia demanant-li que aprofiti el cabal de nous votants que està atraient, molts d'ells independents. “Milions i milions de persones van a les urnes i voten. Estan votant amb entusiasme, amb amor. L''establishment' republicà, o com li vulguin dir, hauria d'abraçar el que està passant”.